- Wszystko o życiu bez glutenu - Życie bez glutenu to nie tylko moda, lecz w niektórych przypadkach konieczność. Konieczność z którą da się normalnie funkcjonować - a ja postaram się w tym funkcjonowaniu pomóc :)

Domowa pizza bezglutenowa – Przepis i wykonanie

Domowa pizza bezglutenowa – Przepis i wykonanie

Dzień dobry!

Ostatnio będąc na zakupach napotkałam na swej drodze mieszankę bezglutenową do wypieku spodu pizzy firmy Livity. Od razu postanowiłam, że będzie to moje kolejne bezglutenowe danie w domowym menu 🙂 Dlatego dziś podzielę się z Wami owocami mojej pracy.

Do przygotowania pizzy użyłam:

  • Mieszankę bezglutenową do wypieku spodu pizzy ( 1opakowanie 250g.)
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor
  • szynka drobiowa bezglutenowa firmy Pikok,
  • ser mozzarella firmy Lovilio,

Do przygotowania sosów użyłam:

Sos pomidorowy :

  • koncentrat pomidorowy (pół słoiczka)
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina wody

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu koziego naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,’
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę bezglutenową wsypujemy do miski, dolewamy 220ml wody i 3 łyżki oleju. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45min.

Po 45min ciasto układamy na papierze do pieczenia i formujemy placek o grubości ok. 4mm. Przekładamy na blachę i dekorujemy sosem pomidorowym oraz przygotowanymi składnikami. Następnie wkładamy do piekarnika na ok 15min i pieczemy w temperaturze 250stopni.

Poniżej zamieszczam zdjęcia przed i po. Pizza wyszła wyśmienita, mimo iż odbiega smakiem od typowej, popularnej pizzy z sieciówki. Jednakże samodzielne przygotowanie takiego dania dodaje wiatru w żagle!

Polecam serdecznie i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu 🙂



Inline
Inline