- Wszystko o 偶yciu bez glutenu - 呕ycie bez glutenu to nie tylko moda, lecz w niekt贸rych przypadkach konieczno艣膰. Konieczno艣膰 z kt贸r膮 da si臋 normalnie funkcjonowa膰 - a ja postaram si臋 w tym funkcjonowaniu pom贸c :)

Bezglutenowe placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Bezglutenowe placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Dzie艅 dobry 馃檪

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam placki ziemniaczane, a te po艂膮czone z gulaszem to dla mnie raj na ziemi 馃檪 Moja ma艂a s艂abo艣膰, kt贸rej nie potrafi臋 sobie odm贸wi膰. Niestety wi臋kszo艣膰 takich da艅 podawanych w knajpach zawiera m膮k臋 pszenn膮. Znajduj臋 si臋 ona zar贸wno w plackach jak i w sosie. Dlatego te偶 eliminuj臋 to danie na starcie. Ale potrzeba matk膮 wynalazk贸w! Razem z moim Bezglutenowcem postanowili艣my zrobi膰 to danie w wersji gluten free. Smakuje nieziemsko i niczym nie odbiega od tych serwowanych w restauracjach 馃檪 A satysfakcja przyrz膮dzenia kolejnego pysznego dania w wersji bezglutenowej gwarantowana. Zapraszam do zapoznania si臋 z przepisem 馃檪

Do przygotowania plack贸w potrzebujemy:

  • 2 kg ziemniak贸w ( w wersji dla 3 os贸b ),
  • 1 cebula bia艂a,
  • szklanka m膮ki kukurydzianej ( ja u偶y艂am m膮ki firmy Radix – Bis, dodam tylko, 偶e tak naprawd臋 ilo艣膰 m膮ki zale偶y od potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja cz臋sto dodaje ‘na oko’, poniewa偶 kukurydzianej wychodzi du偶o wi臋cej ni偶 zwyk艂ej m膮ki pszennej),
  • 2 jajka,
  • s贸l, pieprz
  • 艣mietana bez laktozy ( ja u偶y艂am firmy Pilos z Lidla ),

Do przygotowania gulaszu:

  • 400g mi臋sa z indyka,
  • 1 cebula bia艂a,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 kostka bulionowa (Culineo bezglutenowe)
  • 1 z膮bek czosnku,
  • vegeta bezglutenowa,
  • s贸l, pieprz – bezglutenowe

Przygotowanie:

Gulasz przygotowuj臋 kilka godzin wcze艣niej, 偶eby nabra艂 smaku 馃檪 Mi臋so sma偶ymy przez 10min, nast臋pnie dodajemy pokrojon膮 cebul臋, papryk臋 i czosnek. Sma偶ymy razem do mi臋kko艣ci warzyw. Nast臋pnie zalewamy bulionem (1 szklanka) i dusimy przez godzin臋 pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz odstawiamy na bok i bierzemy si臋 za przygotowanie plack贸w.

Obrane ziemniaki 艣cieramy na tarce, nast臋pnie to samo robimy z cebul膮. Potem dodajemy jajka, m膮k臋 i przyprawy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji bierzemy si臋 za sma偶enie. Gotowe placki uk艂adamy na talerzu i polewamy przygotowanym wcze艣niej gulaszem. Na wierzch dodajemy odrobin臋 艣mietany. Efekty zobaczcie sami na zdj臋ciach, pyyycha! 馃槈

 



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *


Inline
Inline