- Wszystko o życiu bez glutenu - Życie bez glutenu to nie tylko moda, lecz w niektórych przypadkach konieczność. Konieczność z którą da się normalnie funkcjonować - a ja postaram się w tym funkcjonowaniu pomóc :)

Papryka faszerowana mielonym mięsem i quinoą

Papryka faszerowana mielonym mięsem i quinoą

Papryka faszerowana mielonym mięsem i quinoą

Cześć! 🙂

Ostatnio miałam nadmiar papryki, więc postanowiłam trochę z nią poeksperymentować 😉 Padło na wersję faszerowaną mielonym mięsem i quoiną. W wielu przepisach proponowany jest ryż bądź kasza, ja postanowiłam wykorzystać komosę ryżową. Na początku należy ją dokładnie umyć i gotować przez około 15min. Po ugotowaniu, musimy przepuścić ją przez sitko. To tyle tytułem wstępu 🙂

Mój przepis prezentuje się następująco:

  1. Dwie duże papryki
  2. Około 200g mielonego mięsa
  3. Szklanka komosy ryżowej
  4. Dodatki: cebula, czosnek, pomidor.

Gdy nasza quinoa będzie się gotowała, możemy w międzyczasie podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem oraz mielonym mięsem. Góra 5 minut, dłużej nie ma potrzeby.

Nasze papryki kroimy na pół, jak na poniższym zdjęciu:

Następnie bierzemy się za ich faszerowanie.
Dla ułatwienia, możemy najpierw wszystkie składniki, oprócz pomidora, wymieszać razem, by łatwiej było wypełnić papryki. Pomidory zostawiamy na koniec i kładziemy je na wierzchu. Dodatkowo możemy położyć jeszcze kawałek żółtego sera.

Tak przygotowane faszerowane papryki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut.

Po przygotowaniu nasze danie prezentuje się następująco:

Tak przygotowane papryki, możemy potraktować jako główne danie lub po prostu jako przekąskę 🙂 Wszystko oczywiście bezglutenowe!

Smacznego! 🙂



Inline
Inline