- Wszystko o życiu bez glutenu - Życie bez glutenu to nie tylko moda, lecz w niektórych przypadkach konieczność. Konieczność z którą da się normalnie funkcjonować - a ja postaram się w tym funkcjonowaniu pomóc :)

Pieczone warzywa z kurczakiem w sosie czosnkowym – bezglutenowe danie obiadowe

Pieczone warzywa z kurczakiem w sosie czosnkowym – bezglutenowe danie obiadowe

Cześć!

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami świetnym pomysłem na niedzielny obiad, oczywiście obiad bezglutenowy. Pomysł ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Założę się, że poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nie jest się mistrzem gotowania. Danie to może być przygotowane również w formie wegetariańskiej 🙂

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 papryka – ja wybrałam czerwoną tym razem, aczkolwiek można dodać swoją ulubioną. Jemy oczami, więc im bardziej kolorowo tym lepiej 🙂
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • majonez- polecam z firmy Mikado, który znajdziecie w Lidlu- oczywiście ze znakiem przekreślonego kłosa 🙂

Przyprawy:

  • vegeta,
  • sól – u mnie zawsze gości sól himalajska bezglutenowa,
  • pieprz,
  • papryka mielona,
  • przyprawa do kurczaka,
  • oliwa z oliwek,

Wszystkie przyprawy, których używam w swoich posiłkach zamawiam ze sklepu internetowego www.bezgluten.com

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić w paski.  Ziemniaki pokroić w półksiężyce i delikatnie obgotować. Następnie wszystko ułożyć na blasze, wcześniej pokrytej folią aluminiową. Warzywa doprawiamy vegetą, do tego sól, pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200stopni. Następnie bierzemy się do przygotowania kurczaka. Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw- przyprawa do kurczaka z firmy Bezgluten, sól, pieprz. Tak przyprawione mięso przekładamy do warzyw i wkładamy jeszcze na okoł0 10minut do piekarnika. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego – najlepiej bez laktozy, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Po wyjęciu warzyw układamy je według uznania na talerzu i polewamy sosem czosnkowym. Czas przygotowania takiego dania to około 30-40 min, tak naprawdę wszystko zależy od preferencji miękkości warzyw 🙂

Gorąco zachęcam do spróbowania i czekam na Wasze opinie 🙂

Niedługo pojawią się kolejne przepisy od Bezglutenowej!

 



Inline
Inline