- Wszystko o życiu bez glutenu - Życie bez glutenu to nie tylko moda, lecz w niektórych przypadkach konieczność. Konieczność z którą da się normalnie funkcjonować - a ja postaram się w tym funkcjonowaniu pomóc :)

Tag: wykaz produktów bezglutenowych

Bezglutenowe mięso

Bezglutenowe mięso

Bezglutenowe mięso Cześć! Chciałabym w tym wpisie poruszyć temat mięsa i jego ‘czystości’. Zastanawialiście się kiedyś czy mięso może mieć gluten? Skąd ten gluten w mięsie? Czy mięso jest na pewno bezglutenowe? Postaram się trochę rozjaśnić ten temat. Z natury i z zasady każde mięso […]

Sernik na zimno – deser gluten free

Sernik na zimno – deser gluten free

Cześć 🙂 Bezglutenowy deser stał się moim kolejnym celem, którym chcę się z Wami podzielić 🙂 Wybór padł na sernik na zimno. Przepis niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Najdłuższy okazał się czas oczekiwania na spożycie 😉 Składniki, których użyłam do przygotowania są oznaczone znakiem […]

Alkohol bezglutenowy – który jeszcze dozwolony?

Alkohol bezglutenowy – który jeszcze dozwolony?

Witajcie 🙂

Wracam dziś to tematu bezglutenowego alkoholu. Wyjaśniłam już jak wygląda to w przypadku piwa i wódki, teraz zajmę się resztą 🙂 Na pewno świetną alternatywną dla Bezglutenowców jest Cydr, którego wybór w sklepach jest coraz większy. Owoce nie zawierają glutenu, więc śmiało możemy sięgać po alkohole na jego bazie. Taka sama zasada tyczy się wina, które są produkowane z winogron. Tutaj jednak warto być czujnym, bo o ile wino samo w sobie nie zawiera glutenu, to może on znajdować się w beczkach, w których jest przechowywane. Na szczęście ilości glutenu, które mogą się w nim znajdować, są tak znikome, że nie zagrażają nawet osobom silnie uczulonym. W zasadzie  wszystkie alkohole destylowane typu: gin, brandy, rum, tequila, burbon, whisky są traktowane jako bezglutenowe. Oszem, są produkowane ze zbóż, jednak w procesie dystylacji zostają oczyszczone. Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości i obawy, że dany rodzaj może zawierać gluten, wybierz te, które dają Ci pewność – czyli wyprodukowane z ziemniaków bądź kukurydzy.

W przypadku likierów, warto najpierw przeczytać skład, ponieważ mogą mieć w składzie barwniki zawierające gluten.

Ważna zasada, której się trzymam na diecie bezglutenowej – #przezornyzawszeubezpieczony 😉

Do następnego, cześć!

Alkohole bezglutenowe – testujemy wódki

Alkohole bezglutenowe – testujemy wódki

Witajcie 🙂 Kolejnym alkoholem, którym chciałabym się zająć jest wódka. W sklepach wybór jest przeogromny – od czystych, poprzez smakowe i różnego rodzaju mieszanki, w których gluten może wystąpić pod postacią wszelakich barwników i aromatów. Jak więc z tych wszystkich wybrać te, które są dozwolone […]

Lista hoteli i restauracji oferujących menu bezglutenowe!

Lista hoteli i restauracji oferujących menu bezglutenowe!

Cześć 🙂 Zgodnie z obietnicą w dzisiejszym poście zamieszczam listę hoteli, które w trosce o swoich gości dostosowały menu pod osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie te miejsca przystąpiły do programu Menu bez Glutenu. Jest to ogólnopolski program informacyjno – edukacyjny, który prowadzi Polskie Stowarzyszenie Osób […]

Produkty dozwolone i zabronione w diecie bezglutenowej

Produkty dozwolone i zabronione w diecie bezglutenowej

Hej!

Witam Was po raz kolejny na mojej stronie 🙂 Trochę mnie nie było, ale musicie mi to wybaczyć, ponieważ przybył do mnie bardzo ważny Gość, osoba bardzo ważna w życiu mojej drugiej połówki. Wizyta dość krótka, ale bardzo intensywna. Teraz już postaram się nadrobić zaległości i w zupełności poświęcić czas życiu gluten free.

Dzisiaj chciałabym skupić się na produktach, które są dozwolone i zabronione dla osób, będących na diecie bezglutenowej. Jest to nie lada gratka znać je wszystkie, bowiem jest ich całe mnóstwo. Powiem Wam szczerze- ‘produkt może zawierać śladowe ilości glutenu’- to zdanie znienawidzone już przeze mnie i mojego Bezglutenowca. Znajduje się ono bowiem na 99% produktach, nawet na takich, które teoretycznie nie mają prawa go mieć. Rozumiem, że jest to najlepszy sposób producenta, na zabezpieczenie się przed ewentualnymi konsekwencjami, jednak uwierzcie mi, potrafi wyprowadzić z równowagi. Dlatego też postanowiłam napisać post o produktach, których śmiało możecie używać w Celiakii oraz o tych, których bezwzględnie należy unikać.

Do produktów naturalnie bezglutenowych należy zaliczyć:

kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Warto wiedzieć, że za produkty bezglutenowe uznaje się również te, w których zawartość glutenu nie przekracza 20ppm ( 20mg na kg ).

Zdecydowanie zabronione w diecie bezglutenowej jest spożywanie pszenicy (także orkiszu), jęczmienia, żyta, owsa i wszystkich produktów z ich dodatkiem. Dozwolone jest spożywanie czystego, certyfikowanego owsa, produkowanego np. w Finlandii, w którym zawartość glutenu jest dopuszczalna.

W tabelce poniżej znajdziecie produkty bezglutenowe oraz takie, które zawierają jego śladowe ilości bądź te zawierające gluten.

Grupa produktów Nie zawierają glutenu Mogą zawierać gluten Zawierają gluten
Produkty zbożowe Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
Mięso, ryby, jaja Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,

konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)

Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
Tłuszcze Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek Majonezy, gotowe sosy (dresingi) Olej z kiełków pszenicy
Warzywa i przetwory z warzyw Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
Owoce Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) Owoce suszone, wsady owocowe
Cukier, słodycze, desery Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Napoje Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
Przyprawy Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi  Zwykły sos sojowy
Zupy Zupy domowe z dozwolonych produktów Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne


Prosimy pamiętać, że podane przez nas informacje mają charakter orientacyjny — aby mieć całkowitą pewność, zawsze należy zapoznać się ze składem produktu przed spożyciem.

Źródło, z którego pochodzi tabela: www.celiakia.pl


Inline
Inline