Alkohol bezglutenowy – kt贸ry jeszcze dozwolony?

Witajcie 馃檪
Wracam dzi艣 to tematu bezglutenowego alkoholu. Wyja艣ni艂am ju偶 jak wygl膮da to w przypadku piwa i w贸dki, teraz zajm臋 si臋 reszt膮 馃檪 Na pewno 艣wietn膮 alternatywn膮 dla Bezglutenowc贸w jest Cydr, kt贸rego wyb贸r w sklepach jest coraz wi臋kszy. Owoce nie zawieraj膮 glutenu, wi臋c 艣mia艂o mo偶emy si臋ga膰 po alkohole na jego bazie. Taka sama zasada tyczy si臋 wina, kt贸re s膮 produkowane z winogron. Tutaj jednak warto by膰 czujnym, bo o ile wino samo w sobie nie zawiera glutenu, to mo偶e on znajdowa膰 si臋 w beczkach, w kt贸rych jest przechowywane. Na szcz臋艣cie ilo艣ci glutenu, kt贸re mog膮 si臋 w nim znajdowa膰, s膮 tak znikome, 偶e nie zagra偶aj膮 nawet osobom silnie uczulonym. W zasadzie聽 wszystkie alkohole destylowane typu: gin, brandy, rum, tequila, burbon, whisky s膮 traktowane jako bezglutenowe. Oszem, s膮 produkowane ze zb贸偶, jednak w procesie dystylacji zostaj膮 oczyszczone. Je艣li jednak masz jakie艣 w膮tpliwo艣ci i obawy, 偶e dany rodzaj mo偶e zawiera膰 gluten, wybierz te, kt贸re daj膮 Ci pewno艣膰 – czyli wyprodukowane z ziemniak贸w b膮d藕 kukurydzy.
W przypadku likier贸w, warto najpierw przeczyta膰 sk艂ad, poniewa偶 mog膮 mie膰 w sk艂adzie barwniki zawieraj膮ce gluten.
Wa偶na zasada, kt贸rej si臋 trzymam na diecie bezglutenowej – #przezornyzawszeubezpieczony 馃槈
Do nast臋pnego, cze艣膰!
You must be logged in to post a comment.