Alkohol bezglutenowy – który jeszcze dozwolony?

Witajcie 🙂
Wracam dziś to tematu bezglutenowego alkoholu. Wyjaśniłam już jak wygląda to w przypadku piwa i wódki, teraz zajmę się resztą 🙂 Na pewno świetną alternatywną dla Bezglutenowców jest Cydr, którego wybór w sklepach jest coraz większy. Owoce nie zawierają glutenu, więc śmiało możemy sięgać po alkohole na jego bazie. Taka sama zasada tyczy się wina, które są produkowane z winogron. Tutaj jednak warto być czujnym, bo o ile wino samo w sobie nie zawiera glutenu, to może on znajdować się w beczkach, w których jest przechowywane. Na szczęście ilości glutenu, które mogą się w nim znajdować, są tak znikome, że nie zagrażają nawet osobom silnie uczulonym. W zasadzie wszystkie alkohole destylowane typu: gin, brandy, rum, tequila, burbon, whisky są traktowane jako bezglutenowe. Oszem, są produkowane ze zbóż, jednak w procesie dystylacji zostają oczyszczone. Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości i obawy, że dany rodzaj może zawierać gluten, wybierz te, które dają Ci pewność – czyli wyprodukowane z ziemniaków bądź kukurydzy.
W przypadku likierów, warto najpierw przeczytać skład, ponieważ mogą mieć w składzie barwniki zawierające gluten.
Ważna zasada, której się trzymam na diecie bezglutenowej – #przezornyzawszeubezpieczony 😉
Do następnego, cześć!
You must be logged in to post a comment.