Alkohol bezglutenowy – testujemy piwa!

Alkohol bezglutenowy – testujemy piwa!

Dzień dobry 🙂

Nie wiem jak Wy, ale ja od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak wygląda spożywanie alkoholu na diecie bezglutenowej. Skoro dieta ta jest oparta na wykluczeniu zbóż, jak więc ma się do tego piwo – jeden z najbardziej popularnych alkoholi. Jak wiadomo zawiera ono w swoim składzie m.in. słód jęczmienny, więc diagnoza jest prosta. Producenci jednak wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i na rynku są już dostępne piwa gluten free. I tak oto, robiąc zakupy możemy natknąć się na takie piwa jak: Brock Gluten Free (najczęściej spotykany w Żabce), Cechowe Bezglutenowe (Biedronka), Kormoran Bezglutenowe (Carrefour), Chmielakia (Carrefour). Dostępne są również dwa rodzaje czeskiego piwa: Celia oraz Bernard bez lepku (próbowałam i naprawdę polecam).

Brok Gluten Free – piwo o delikatnym smaku i goryczce. Do produkcji wykorzystywane są składniki zawierające gluten, jednak ich zawartość została obniżona do minimum, bezpiecznego dla osób chorujących na celiakię i diecie bezglutenowej. Każda partia przed przekazaniem do sprzedaży jest sprawdzana pod kątem zawartości glutenu w laboratorium, dlatego zgodnie z przepisami zalicza się do produktów bezglutenowych.

Cechowe Bezglutenowe  – jest produkowane w browarze Van Pur. Piwo o delikatnym smaku i szampańskim kolorze. W smaku przypomina jasny lager i również zalicza się jako 100% piwo gluten free.

Kormoran Bezglutenowe – piwo charakteryzujące się biszkoptowym smakiem z domieszką polskim odmian goryczkowej Marynki, goryczkowo-aromatycznej Sybilli i wybitnie aromatycznego Lubelskiego. Śmiało mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz chorujące na Celiakię.

Piwo Celia bezglutenowe – występuje w dwóch wersjach: jasnej i ciemnej. Stworzone specjalnie z myślą o osobach niespożywających glutenu. Przy produkcji użyto składników takich samych jak w przypadku zwykłego piwa, jednak ich zawartość została obniżona do 0,5 mg / 100 ml. Dzięki temu możemy wpisać je na listę produktów bezglutenowych.

Bernard Bezlepkovy – w przypadku produkcji tego piwa, również zmniejszono ilość występującego glutenu, dzięki czemu jest to piwo bezglutenowe. Charakteryzuję się jasną barwą i zbilansowaną goryczką.

Chmielakia – to pierwsze bezglutenowe piwo w styla IPA na rynku polskim. Powstało we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony kłos”. Posiada cytrusowy aromat oraz odrobinę trawy cytrynowej, nie tracąc przy tym goryczki prawdziwego piwa. Dzięki zastosowanej technologii jest zupełnie bezpieczne dla osób z Celiakią.