Alkohol bezglutenowy – testujemy piwa!

Dzie艅 dobry 馃檪
Nie wiem jak Wy, ale ja od jakiego艣 czasu zastanawia艂am si臋 jak wygl膮da spo偶ywanie alkoholu na diecie bezglutenowej. Skoro dieta ta jest oparta na wykluczeniu zb贸偶, jak wi臋c ma si臋 do tego piwo – jeden z najbardziej popularnych alkoholi. Jak wiadomo zawiera ono w swoim sk艂adzie m.in. s艂贸d j臋czmienny, wi臋c diagnoza jest prosta. Producenci jednak wychodz膮 naprzeciw oczekiwaniom konsument贸w i na rynku s膮 ju偶 dost臋pne piwa gluten free. I tak oto, robi膮c zakupy mo偶emy natkn膮膰 si臋 na takie piwa jak: Brock Gluten Free (najcz臋艣ciej spotykany w 呕abce), Cechowe Bezglutenowe (Biedronka), Kormoran Bezglutenowe (Carrefour), Chmielakia (Carrefour). Dost臋pne s膮 r贸wnie偶 dwa rodzaje czeskiego piwa: Celia oraz Bernard bez lepku (pr贸bowa艂am i naprawd臋 polecam).
Brok Gluten Free – piwo o delikatnym smaku i goryczce. Do produkcji wykorzystywane s膮 sk艂adniki zawieraj膮ce gluten, jednak ich zawarto艣膰 zosta艂a obni偶ona do minimum, bezpiecznego dla os贸b choruj膮cych na celiaki臋 i diecie bezglutenowej. Ka偶da partia przed przekazaniem do sprzeda偶y jest sprawdzana pod k膮tem zawarto艣ci glutenu w laboratorium, dlatego zgodnie z przepisami zalicza si臋 do produkt贸w bezglutenowych.
Cechowe Bezglutenowe聽 – jest produkowane w browarze Van Pur. Piwo o delikatnym smaku i szampa艅skim kolorze. W smaku przypomina jasny lager i r贸wnie偶 zalicza si臋 jako 100% piwo gluten free.
Kormoran Bezglutenowe – piwo charakteryzuj膮ce si臋 biszkoptowym smakiem z domieszk膮 polskim odmian goryczkowej Marynki, goryczkowo-aromatycznej Sybilli i wybitnie aromatycznego Lubelskiego. 艢mia艂o mog膮 go spo偶ywa膰 osoby na diecie bezglutenowej oraz choruj膮ce na Celiaki臋.
Piwo Celia bezglutenowe – wyst臋puje w dw贸ch wersjach: jasnej i ciemnej. Stworzone specjalnie z my艣l膮 o osobach niespo偶ywaj膮cych glutenu. Przy produkcji u偶yto sk艂adnik贸w takich samych jak w przypadku zwyk艂ego piwa, jednak ich zawarto艣膰 zosta艂a obni偶ona do 0,5 mg / 100 ml. Dzi臋ki temu mo偶emy wpisa膰 je na list臋 produkt贸w bezglutenowych.
Bernard Bezlepkovy – w przypadku produkcji tego piwa, r贸wnie偶 zmniejszono ilo艣膰 wyst臋puj膮cego glutenu, dzi臋ki czemu jest to piwo bezglutenowe. Charakteryzuj臋 si臋 jasn膮 barw膮 i zbilansowan膮 goryczk膮.
Chmielakia – to pierwsze bezglutenowe piwo w styla IPA na rynku polskim. Powsta艂o we wsp贸艂pracy ze Stowarzyszeniem Przyjaci贸艂 Chorych na Celiaki臋 „Przekre艣lony k艂os”. Posiada cytrusowy aromat oraz odrobin臋 trawy cytrynowej, nie trac膮c przy tym goryczki prawdziwego piwa. Dzi臋ki zastosowanej technologii jest zupe艂nie bezpieczne dla os贸b z Celiaki膮.
You must be logged in to post a comment.