Domowa pizza bezglutenowa – Przepis i wykonanie

Dzień dobry!
Ostatnio będąc na zakupach napotkałam na swej drodze mieszankę bezglutenową do wypieku spodu pizzy firmy Livity. Od razu postanowiłam, że będzie to moje kolejne bezglutenowe danie w domowym menu 🙂 Dlatego dziś podzielę się z Wami owocami mojej pracy.
Do przygotowania pizzy użyłam:
- Mieszankę bezglutenową do wypieku spodu pizzy ( 1opakowanie 250g.)
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 1 pomidor
- szynka drobiowa bezglutenowa firmy Pikok,
- ser mozzarella firmy Lovilio,
Do przygotowania sosów użyłam:
Sos pomidorowy :
- koncentrat pomidorowy (pół słoiczka)
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina wody
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu koziego naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,’
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę bezglutenową wsypujemy do miski, dolewamy 220ml wody i 3 łyżki oleju. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45min.
Po 45min ciasto układamy na papierze do pieczenia i formujemy placek o grubości ok. 4mm. Przekładamy na blachę i dekorujemy sosem pomidorowym oraz przygotowanymi składnikami. Następnie wkładamy do piekarnika na ok 15min i pieczemy w temperaturze 250stopni.
Poniżej zamieszczam zdjęcia przed i po. Pizza wyszła wyśmienita, mimo iż odbiega smakiem od typowej, popularnej pizzy z sieciówki. Jednakże samodzielne przygotowanie takiego dania dodaje wiatru w żagle!
Polecam serdecznie i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu 🙂
1 thought on “Domowa pizza bezglutenowa – Przepis i wykonanie”
You must be logged in to post a comment.
Sprawdziłem z ciekawości, bo nigdy nie jadłem pizzy bezglutenowej, i muszę powiedzieć, że jest ok. Śmiało z przepisu można korzystać!