Bezglutenowa sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem

Bezglutenowa sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem

Danie idealne na obiad lub kolacje – sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem. Lubisz potrawy z kaszą, a dodatkowo jesteś fanem sałatek? Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka perfekcyjnie wpisze się w Twój bezglutenowy jadłospis!

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha – 100g
  • Ser kozi twardy – 180g
  • Burak – 400g
  • Rukola – na oko, wedle preferencji 🙂
  • Musztarda – około pół małego słoiczka
  • Oliwa z oliwek nierafinowana – 25ml
  • Miód pszczeli – 3 łyżeczki
  • Sól – kilka szczypt
  • Pieprz czarny – kilka szczypt

Sposób przygotowania:

  1. Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w paski.
  2. Kaszę zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
  3. Przygotuj dressing mieszając oliwę z miodem, musztardą i przyprawami.
  4. Składniki przełóż na talerz, posyp rozkruszonym serem i polej dressingiem.

Sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem

Uprzedzam – sałatka swoim wyglądem niestety nie powala 😀 za to w smaku jest idealna! Dodatkowo jeśli ktoś lubi Carpaccio z buraka, na które przepis znajdziecie również na moim blogu, to w tej sałatce na pewno się zakocha!


Smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona