Bezglutenowa sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem

Danie idealne na obiad lub kolacje – sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem. Lubisz potrawy z kaszą, a dodatkowo jesteś fanem sałatek? Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka perfekcyjnie wpisze się w Twój bezglutenowy jadłospis!
Składniki:
- Kasza gryczana sucha – 100g
- Ser kozi twardy – 180g
- Burak – 400g
- Rukola – na oko, wedle preferencji 🙂
- Musztarda – około pół małego słoiczka
- Oliwa z oliwek nierafinowana – 25ml
- Miód pszczeli – 3 łyżeczki
- Sól – kilka szczypt
- Pieprz czarny – kilka szczypt
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w paski.
- Kaszę zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z miodem, musztardą i przyprawami.
- Składniki przełóż na talerz, posyp rozkruszonym serem i polej dressingiem.
Sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem
Uprzedzam – sałatka swoim wyglądem niestety nie powala 😀 za to w smaku jest idealna! Dodatkowo jeśli ktoś lubi Carpaccio z buraka, na które przepis znajdziecie również na moim blogu, to w tej sałatce na pewno się zakocha!
Smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona
You must be logged in to post a comment.