Bezglutenowe mięso

Bezglutenowe mięso
Cześć!
Chciałabym w tym wpisie poruszyć temat mięsa i jego 'czystości’. Zastanawialiście się kiedyś czy mięso może mieć gluten? Skąd ten gluten w mięsie? Czy mięso jest na pewno bezglutenowe? Postaram się trochę rozjaśnić ten temat.
Z natury i z zasady każde mięso nie powinno zawierać dodatku w postaci glutenu. Lecz tu trzeba zaznaczyć – mięso musi być w surowej postaci, bez żadnych dodatków i innych udziwnień – wtedy możemy mieć 100% pewności, że mamy do czynienia z bezglutenowym mięsem.
Jeśli jesteś osobą chorą na celiakię bądź po prostu trzymasz się ścisłej diety bezglutenowej i lubisz zajadać się mięsem, musisz uważać na zanieczyszczenie glutenem w następujących przypadkach:
- mięso z restauracji – chodzi tu o przyprawy jakich używają restaurację do doprawienia mięsa. Nawet zamawiając mięso bez przypraw, nie możemy być pewni, ze nasze danie nie zostanie zanieczyszczone przygotowanymi wcześniej potrawami.
- mięso mielone paczkowane – tu musimy czytać etykiety. Często zdarza się, że w zakładach na innych liniach produkcyjnych czai się gluten. Producent powinien o tym informować. Najbezpieczniej jest kupować mięso, które jest mielone na naszych oczach.
- mięsa porcjowane np. na pieczenie – takie mięsa z reguły zawierają przyprawy nieznanego pochodzenia.
- mięsa panierowane np. na grilla – fuuuul przypraw 🙂
- mięsa wędzone – jak w poprzednich przypadkach, mogą trafić się przyprawy.
To są najważniejsze sytuacje w jakich możemy natknąć się na gluten.
Polecam więc przede wszystkim unikać gotowych/porcjowanych mięs. Najbezpieczniej jest kupować mięso surowe, bez dodatków i samemu się nim zająć według własnego uznania 😉