Bezglutenowe placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Bezglutenowe placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Dzie艅 dobry 馃檪

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam placki ziemniaczane, a te po艂膮czone z gulaszem to dla mnie raj na ziemi 馃檪 Moja ma艂a s艂abo艣膰, kt贸rej nie potrafi臋 sobie odm贸wi膰. Niestety wi臋kszo艣膰 takich da艅 podawanych w knajpach zawiera m膮k臋 pszenn膮. Znajduj臋 si臋 ona zar贸wno w plackach jak i w sosie. Dlatego te偶 eliminuj臋 to danie na starcie. Ale potrzeba matk膮 wynalazk贸w! Razem z moim Bezglutenowcem postanowili艣my zrobi膰 to danie w wersji gluten free. Smakuje nieziemsko i niczym nie odbiega od tych serwowanych w restauracjach 馃檪 A satysfakcja przyrz膮dzenia kolejnego pysznego dania w wersji bezglutenowej gwarantowana. Zapraszam do zapoznania si臋 z przepisem 馃檪

Do przygotowania plack贸w potrzebujemy:

  • 2 kg ziemniak贸w ( w wersji dla 3 os贸b ),
  • 1 cebula bia艂a,
  • szklanka m膮ki kukurydzianej ( ja u偶y艂am m膮ki firmy Radix – Bis, dodam tylko, 偶e tak naprawd臋 ilo艣膰 m膮ki zale偶y od potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja cz臋sto dodaje 'na oko’, poniewa偶 kukurydzianej wychodzi du偶o wi臋cej ni偶 zwyk艂ej m膮ki pszennej),
  • 2 jajka,
  • s贸l, pieprz
  • 艣mietana bez laktozy ( ja u偶y艂am firmy Pilos z Lidla ),

Do przygotowania gulaszu:

  • 400g mi臋sa z indyka,
  • 1 cebula bia艂a,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 kostka bulionowa (Culineo bezglutenowe)
  • 1 z膮bek czosnku,
  • vegeta bezglutenowa,
  • s贸l, pieprz – bezglutenowe

Przygotowanie:

Gulasz przygotowuj臋 kilka godzin wcze艣niej, 偶eby nabra艂 smaku 馃檪 Mi臋so sma偶ymy przez 10min, nast臋pnie dodajemy pokrojon膮 cebul臋, papryk臋 i czosnek. Sma偶ymy razem do mi臋kko艣ci warzyw. Nast臋pnie zalewamy bulionem (1 szklanka) i dusimy przez godzin臋 pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz odstawiamy na bok i bierzemy si臋 za przygotowanie plack贸w.

Obrane ziemniaki 艣cieramy na tarce, nast臋pnie to samo robimy z cebul膮. Potem dodajemy jajka, m膮k臋 i przyprawy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji bierzemy si臋 za sma偶enie. Gotowe placki uk艂adamy na talerzu i polewamy przygotowanym wcze艣niej gulaszem. Na wierzch dodajemy odrobin臋 艣mietany. Efekty zobaczcie sami na zdj臋ciach, pyyycha! 馃槈