Bezglutenowe śniadanie – owsianka z owocami

Bezglutenowe śniadanie – owsianka z owocami

Cześć 🙂

W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam propozycje śniadania bez glutenu. Najczęstszą opcją, jaka pojawia się na talerzu mojego Bezglutenowca jest owsianka. Śniadanie niezwykle sycące, a zarazem bardzo smaczne. Każdy z nas wie, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię do działania, ale również reguluje układ trawienny. Systematyczne jedzenie śniadań chroni nas przed chorobami, pomaga się skoncentrować, a co za tym idzie nasze działania są bardziej efektywne.

Nie trudno się więc domyślić co oznacza zjedzenie śniadania dla osoby zmagającej się z Celiakią. Organizm, który jest zmęczony chorobą potrzebuje regularnych posiłków, aby móc się regenerować. Zapotrzebowanie kaloryczne musi być utrzymane, dlatego podrzucę Wam pomysł na szybkie śniadanie – owsiankę z owocami 🙂

Składniki:

  • Płatki owsiane bądź gryczane, bezglutenowe Ecolicious ( 8łyżek )
  • daktyle suszone,
  • żurawina suszona,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika,
  • rodzynki*

*Wszystkie owoce mniej więcej w ilości jednej garści – ale tak naprawdę to zależy, kto ile lubi. Owoce oczywiście można wymieniać i stosować w dowolnej konfiguracji 🙂

Tak przygotowane składniki mieszamy razem i zalewamy gorącą wodą – 2 szklanki. Czekamy ok 10min., aż płatki spęcznieją. Następnie owsianka jest gotowa do spożycia.

Śniadanie niezwykle szybkie w przygotowaniu, niewymagające większych zdolności kulinarnych a jednocześnie w 100% bezglutenowe. Polecam!

🙂