Bezglutenowe śniadanie – owsianka z owocami
Cześć 🙂
W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam propozycje śniadania bez glutenu. Najczęstszą opcją, jaka pojawia się na talerzu mojego Bezglutenowca jest owsianka. Śniadanie niezwykle sycące, a zarazem bardzo smaczne. Każdy z nas wie, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię do działania, ale również reguluje układ trawienny. Systematyczne jedzenie śniadań chroni nas przed chorobami, pomaga się skoncentrować, a co za tym idzie nasze działania są bardziej efektywne.
Nie trudno się więc domyślić co oznacza zjedzenie śniadania dla osoby zmagającej się z Celiakią. Organizm, który jest zmęczony chorobą potrzebuje regularnych posiłków, aby móc się regenerować. Zapotrzebowanie kaloryczne musi być utrzymane, dlatego podrzucę Wam pomysł na szybkie śniadanie – owsiankę z owocami 🙂
Składniki:
- Płatki owsiane bądź gryczane, bezglutenowe Ecolicious ( 8łyżek )
- daktyle suszone,
- żurawina suszona,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika,
- rodzynki*
*Wszystkie owoce mniej więcej w ilości jednej garści – ale tak naprawdę to zależy, kto ile lubi. Owoce oczywiście można wymieniać i stosować w dowolnej konfiguracji 🙂
Tak przygotowane składniki mieszamy razem i zalewamy gorącą wodą – 2 szklanki. Czekamy ok 10min., aż płatki spęcznieją. Następnie owsianka jest gotowa do spożycia.
Śniadanie niezwykle szybkie w przygotowaniu, niewymagające większych zdolności kulinarnych a jednocześnie w 100% bezglutenowe. Polecam!
🙂
You must be logged in to post a comment.