Bezglutenowe śniadanie – proste i szybkie pomysły

Bezglutenowe śniadanie – proste i szybkie pomysły

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Absolutnie nie wolno wam go pomijać. Jak przygotować bezglutenowe śniadanie, które będzie nie tylko dobre, smaczne, ale także i pożywne i da wam dużą dawkę energii? Mamy dla was kilka pomysłów, które z pewnością się sprawdzą.

Pożywne śniadania bezglutenowe. Bezglutenowe śniadania do pracy

Owsianka to świetny sposób na śniadanie, które możecie zrobić na wiele sposobów. Upewnijcie się jednak, że płatki, po które sięgacie, nie zawierają w sobie glutenu. Do takiego posiłku możecie dodać owoce takie jak jabłka, banany czy borówki amerykańskie, a także cynamon, orzechy lub masło orzechowe.

Pasta na kanapki z warzyw. Wybierzcie kilka warzyw, które wam smakują i przy pomocy blendera zamieńcie je w pastę. To świetny sposób na bezglutenowe śniadanie z resztek, które wam zostały, a nie macie na nie pomysłu. Idealne warzywa do takiej pasty to np. soczewica, pestki dyni, fasola, pomidory, bób i wiele innych.

FIT śniadanie bezglutenowe. Bezglutenowe śniadanie bez chleba

Kto powiedział, że do śniadania konieczny jest chleb? Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z pieczywa lub zamianę tylko na to bezglutenowe. Idealny pomysłem na śniadanie, które możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły to sałatka. Zapakujecie ją w pojemnik, polejecie wybranym przez siebie sosem i gotowe. 5 minut roboty, a macie bezglutenowe śniadanie, które dodatkowo jest bardzo zdrowe.

Jeśli nie macie pod ręką bezglutenowego pieczywa, nie musicie rezygnować z kanapek, na które macie akurat ochotę. Chleb może zostać zamieniony na batat lub cukinie. Wystarczy warzywo przeciąć na pół i wypiec w piekarniku. Na górę dajecie inne warzywa lub np. domowej roboty hummus. Pychota, prawda?

Śniadania bezglutenowe i bezlaktozowe. Śniadania bezglutenowe i bezmleczne

Placki z bananów to idealne śniadanie na ciepło. Do przygotowania wystarczy wam jedynie banan, także ten lekko brązowy. Możecie dodać także odrobinę płatków owsianych. W dużej misce blendujecie wszystko razem lub rozdrabniacie za pomocą widelca, a następnie smażycie na patelni i siadacie do śniadania.

Takie placki to świetny bezglutenowe śniadanie. Możecie je jeść same lub z wszelakimi dodatkami takimi jak np. karmelizowane orzechy, marmolada czy domowej roboty „zdrowa” nutella. Wybór należy do was. Spróbujcie sami i dajcie nam znać!