Bezglutenowe wakacje!

Bezglutenowe wakacje!

Ahoj! 🙂

Korzystając z okazji, że wielkimi krokami zbliżamy się do sezonu wakacyjnego, w dzisiejszym poście chciałabym się podzielić z Wami wskazówkami jak zorganizować wczasy bez glutenu. Przyznam szczerze, że dla mnie również jest to nowość, ponieważ w zeszłym roku nie miałam zielonego pojęcia z czym wiąże się pojęcie dieta bezglutenowa, a w tym roku urlop dopiero przed Nami! 🙂 Dlatego będzie to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie, być może niełatwe ale na pewno praktyczne i przyszłościowe.

Jedno jest pewne- gdziekolwiek się nie wybierzemy, jedzenie z tak zwanych deptaków zupełnie odpada. Restauracje też nie ułatwiają sytuacji, aczkolwiek powoli pojawia się ich coraz więcej. Bardzo pocieszającym jest fakt, który udało mi się ostatnio wynaleźć w internecie, że są już hotele, które w swoim menu serwują posiłki bezglutenowe. Co więcej, są nawet biura podróży, które zajmują się organizacją typowo wakacji gluten free! Póki co, zdam się jednak na posiłki przygotowywane własnoręcznie, do których na chwilę obecną mam największe zaufanie 😉 Myślicie, że ON też? 😛

Priorytetową jak dla mnie kwestią jest przygotowanie jedzenia na podróż. Szukanie w drodze miejsc, gdzie można dostać jedzenie bezglutenowe jest jak wydanie na siebie wyroku śmierci. Uwierzcie mi, osoby zmagające się z Celiakią potrafią być niezwykle nieznośne i upierdliwe w sytuacji, gdy czują niepewność i niemoc zjedzenia posiłku 😉 Przekonałam się o tym na własnej skórze, więc tym razem z troski o swoje zdrowie z pewnością przygotuję odpowiednią ilość jedzenia. Do tego polecam zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną, która świetnie sprawdzi się w przechowaniu owoców, warzyw czy już bardziej skomplikowanych potraw podczas podróży. Skoro tak łatwo można zapewnić sobie komfort i spokój podczas drogi, to czemużby nie skorzystać 😉

Na pewno przydatne będzie zaopatrzenie się w suche produkty. Jeśli planujemy dłuższy, wakacyjny wyjazd, moim zdaniem warto zaopatrzyć się np. w makaron czy ryż, wafle ryżowe. Zajmują niewiele miejsca a oszczędzają sporo czasu.  W końcu jedziemy na wakacje, więc dlaczego mielibyśmy spędzić ten wolny czas, stojąc w kolejce do sklepu. Będąc np. nad morzem, możemy już na miejscu zaopatrzyć się chociażby w świeże ryby. Warzywa czy owoce też dostaniemy od ręki. Uważam, że warto również wcześniej przygotować sobie przykładowe menu. Aha, no i jak dla mnie podstawowa zasada- nielimitowany dostęp do kuchni, wyposażonej w podstawowe sprzęty. Najlepiej byłoby mieć ją na wyłączność, żeby Nasze jedzenie nie miało styczności z jedzeniem innych osób. To co teraz piszę, może wydać się śmieszne, bo przecież po co myśleć o takich rzeczach i zabierać ze sobą swoje jedzenie, ale uwierzcie mi- w diecie bezglutenowej jest to ogromnie ważne. Świadomość zdrowego jedzenia, bez komplikacji to gwarancja spokoju.

Kolejnym ważnym krokiem przed wyjazdem jest zrobienie rozeznania, czy gdzieś w najbliższej okolicy znajdzie się jakieś miejsce, w którym przygotowują posiłki zgodnie z zasadami Stowarzyszenia Chorych na Celiakię oraz Diecie Bezglutenowej. Do miejsca, które posiada certyfikat Menu bez glutenu możecie wstępować śmiało, bez obaw.

Co by się nie działo, nie ma sytuacji bez wyjścia. Co roku możesz przecież przeżywać najlepsze wakacje w swoim życiu 🙂 Jedni przygotowują się do nich mniej, inni bardziej, ale pozytywne nastawienie i spokój to podstawa! Ja zaczynam już od dziś 🙂

W kolejnym poście przedstawię zestawienie hoteli, które posiadają opcję bezglutenowego menu 🙂 A może Ty masz jakiś swój złoty środek na najlepsze wakacje gluten free?

Dobrej nocy Wam życzę!