Bezglutenowy sernik królewski
Bezglutenowy sernik królewski
Witajcie Kochani 🙂
Wolny weekend sprawił, że obudziła się we mnie natura cukiernika 😉 Postanowiłam więc przygotować coś słodkiego na deser. Mój wybór padł na tradycyjny sernik królewski, oczywiście z bezglutenowych składników. Nie zdawałam sobie sprawy, że będzie on tak prosty i szybki w przygotowaniu. Smak jaki uzyskałam naprawdę bardzo mile mnie zaskoczył. Wpasował się w moje kulinarne gusta idealnie i pod każdym względem 🙂
Do przygotowania ciasta użyłam:
-150g mąki kukurydzianej,
-110g mąki ziemniaczanej,
-180g zimnego masła,
-40g kakao,
-120g cukru
Do przygotowania masy potrzebujemy:
-1kg twarogu – wedle uznania,
-4 jajka,
-150g cukru,
-1 op. budyniu waniliowego,
Przygotowanie:
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na bezglutenowy sernik królewski (mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, masło, kakao, cukier) mieszamy ze sobą w podanych proporcjach. Palcami rozgniatamy masło, aby powstała konsystencja kruszonki. Taką masą w ilości 3/4 wykładamy uprzednio przygotowaną tortownicę (ważne, aby była wyłożona papierem do pieczenia). Ugniatamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 17min i pieczemy w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
W między czasie przygotowujemy masę serową. 1kg twarogu mieszamy z jajkami, cukrem i budyniem w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na wystudzony wcześniej spód ciasta i na górze posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Wkładamy do piekarnika na ok 60min. i pieczemy w temperaturze 180stopni.
Po wystudzeniu bezglutenowy sernik królewski należy schłodzić w lodówce 2-3h. Ja zostawiłam je na całą noc 🙂