Bezglutenowy sernik królewski

Bezglutenowy sernik królewski

Bezglutenowy sernik królewski

Witajcie Kochani 🙂

Wolny weekend sprawił, że obudziła się we mnie natura cukiernika 😉 Postanowiłam więc przygotować coś słodkiego na deser. Mój wybór padł na tradycyjny sernik królewski, oczywiście z bezglutenowych składników. Nie zdawałam sobie sprawy, że będzie on tak prosty i szybki w przygotowaniu. Smak jaki uzyskałam naprawdę bardzo mile mnie zaskoczył. Wpasował się w moje kulinarne gusta idealnie i pod każdym względem 🙂

Do przygotowania ciasta użyłam:

-150g mąki kukurydzianej,

-110g mąki ziemniaczanej,

-180g zimnego masła,

-40g kakao,

-120g cukru

Do przygotowania masy potrzebujemy:

-1kg twarogu – wedle uznania,

-4 jajka,

-150g cukru,

-1 op. budyniu waniliowego,

Przygotowanie:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na bezglutenowy sernik królewski (mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, masło, kakao, cukier) mieszamy ze sobą w podanych proporcjach. Palcami rozgniatamy masło, aby powstała konsystencja kruszonki. Taką masą w ilości 3/4 wykładamy uprzednio przygotowaną tortownicę (ważne, aby była wyłożona papierem do pieczenia). Ugniatamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 17min i pieczemy w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

W między czasie przygotowujemy masę serową. 1kg twarogu mieszamy z jajkami, cukrem i budyniem w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na wystudzony wcześniej spód ciasta i na górze posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Wkładamy do piekarnika na ok 60min. i pieczemy w temperaturze 180stopni.

Po wystudzeniu bezglutenowy sernik królewski należy schłodzić w lodówce 2-3h. Ja zostawiłam je na całą noc 🙂

 

Bezglutenowa Narzeczona 🙂