1 listopada, 2020
Bułeczki cynamonowe bezglutenowe
Na wstępie przyznaje – było trudno.. Już na samym początku zaczęły się schody, ponieważ nigdzie nie mogliśmy dostać drożdży w wersji gluten free. Dodatkowo, bułeczki cynamonowe bezglutenowe są o wiele trudniejsze do wykonania niż te w wersji z mąką pszenną.. Tak więc był trochę problem z wyrastaniem ciasta, ale chyba finalnie wszystko wyszło mega 🙂
Zapraszam do sprawdzenia!
Bułeczki cynamonowe bezglutenowe – Przepis
Ciasto:
- ok. 400g mąki (mieszanki) Schar MixB
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g twarogu
- 150g serka Mascarpone
- ok. 50g masła (ciepłego, roztopionego)
- ok. 100g cukru białego
Nadzienie:
- ok. 100g cukru trzcinowego
- ok. 20g cynamonu
- troszkę cukru wanilinowego
Sposób wykonania
- Rozgrzewamy masło
- Do jednej miski wkładamy twaróg, serek mascarpone, cukier i miksujemy
- Do drugiej miski dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia
- Zawartość drugiej miski dodajemy do pierwszej
- Ugniatamy z powyższej masy ciasto
- Ciasto wstawiamy na parę minut do lodówki
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i je rozwałkujemy
- Szykujemy nadzienie
- Nadzienie wysypujemy na ciasto
- Zwijamy ciasto formując kształt widoczny na zdjęciu
- Dzielimy na równe części
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut
Mimo dość nierównej walki z mąką bezglutenową oraz brakiem drożdży, to w efekcie końcowym, danie prezentuje się smakowicie 🙂 Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Smacznego!
Author: bezglutenowanarzeczona
You must be logged in to post a comment.