Bułeczki cynamonowe bezglutenowe

Bułeczki cynamonowe bezglutenowe

Na wstępie przyznaje – było trudno.. Już na samym początku zaczęły się schody, ponieważ nigdzie nie mogliśmy dostać drożdży w wersji gluten free. Dodatkowo, bułeczki cynamonowe bezglutenowe są o wiele trudniejsze do wykonania niż te w wersji z mąką pszenną.. Tak więc był trochę problem z wyrastaniem ciasta, ale chyba finalnie wszystko wyszło mega 🙂
Zapraszam do sprawdzenia!

Bułeczki cynamonowe bezglutenowe – Przepis

Ciasto:

  • ok. 400g mąki (mieszanki) Schar MixB
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g twarogu
  • 150g serka Mascarpone
  • ok. 50g masła (ciepłego, roztopionego)
  • ok. 100g cukru białego

Nadzienie:

  • ok. 100g cukru trzcinowego
  • ok. 20g cynamonu
  • troszkę cukru wanilinowego

Sposób wykonania

  1. Rozgrzewamy masło
  2. Do jednej miski wkładamy twaróg, serek mascarpone, cukier i miksujemy
  3. Do drugiej miski dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia
  4. Zawartość drugiej miski dodajemy do pierwszej
  5. Ugniatamy z powyższej masy ciasto
  6. Ciasto wstawiamy na parę minut do lodówki
  7. Wyjmujemy ciasto z lodówki i je rozwałkujemy
  8. Szykujemy nadzienie
  9. Nadzienie wysypujemy na ciasto
  10. Zwijamy ciasto formując kształt widoczny na zdjęciu
  11. Dzielimy na równe części
  12. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut
Bułeczki cynamonowe bezglutenowe

Mimo dość nierównej walki z mąką bezglutenową oraz brakiem drożdży, to w efekcie końcowym, danie prezentuje się smakowicie 🙂 Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Smacznego!

Bezglutenowa Narzeczona