Burrito Gluten Free

Burrito Gluten Free

Witajcie 🙂

Dziś wracam do Was z kolejnym wpisem, a może bardziej z przepisem 😉 Założę się, że każdy, kto zmaga się z Celiakią, ma w swojej diecie takie produkty, które za wszelką cenę chciałby upodobnić do tych „normalnych”. Nam najbardziej brakuje takich typowych, pszennych tortilli, których smak ciężko jest podrobić. Wiem, wiem te tradycyjne tortille często są z dodatkiem wszelkich ulepszaczy, stąd ich smak. Mimo wszystko nie poddajemy się i wraz z moim Bezglutenowcem, uparcie dążymy do stworzenia tej wymarzonej tortilli.

W związku z powyższym, dziś na obiad zaserwowaliśmy sobie Burrito. Pyszne, przyrządzone własnoręcznie i wyłącznie z produktów gluten free. Na pomoc w takich przypadkach, bardzo często przychodzi nam Lidl, wprowadzając na rynek coraz więcej produktów z przekreślonym kłosem. Tak było i tym razem. Obładowani zakupami od stóp do głów, rozpoczęliśmy przygotowania bezglutenowego Burrito.

Nasza tortilla, została stworzona bardziej na podstawie ciasta naleśnikowego niż tradycyjnego, pszennego placka. Chyba nie wyjdę na chwalipiętę, jeśli powiem, że wyszło nam bardzo smaczne 😉 Oczywiście, tradycyjnie już, użyliśmy mąki kukurydzianej do tego jajka, mleko bez laktozy, odrobina wody i soli. W międzyczasie przygotowaliśmy farsz, w którego skład wchodziły nasze ulubione składniki: mięso mielone, kukurydza i czerwona fasola. Do uzyskania smaku dodaliśmy przyprawy: sól, pieprz i świeży czosnek. Całość zaprawiliśmy koncentratem. Następnie, naleśniki wypełniliśmy farszem i posypaliśmy serem, który idealnie skleja nieposkromioną dotychczas mąkę kukurydzianą 😉 Tak przygotowane Burrito włożyliśmy na kilka minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Zamieszczam zdjęcie, aby ukazać owoc naszej dzisiejszej twórczości 🙂 Mmm… palce lizać!