Celiakia a masa mięśniowa

Celiakia a masa mięśniowa

Celiakia a masa mięśniowa

Dieta bezglutenowa stanowi nie lada wyzwanie dla każdego sportowca. Ponadto, wymaga systematycznego czytania etykiet i weryfikowania faktycznego składu posiłków. Każdy, kto choć w niewielkim stopniu interesuje się sportem, a zmaga się z celiakią, może mieć problem z utrzymaniem prawidłowej masy mięśniowej. W dzisiejszym artykule udowodnię, że można utrzymać odpowiedni poziom białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie.

Jak już doskonale wiecie, dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających zboża, produktów niewiadomego pochodzenia (zalicza się tu również jedzenie na mieście), nabiału, który może zawierać zbożowe dodatki, a także napojów, np. kawa zbożowa, piwo. Ponadto, chorujący na celiakię mają duży problem z przyswajalnością składników odżywczych, dlatego często zmagają się z niedowagą. Co zatem należy spożywać, jeśli zależy nam na zwiększeniu masy mięśniowej, a jesteśmy na diecie bezglutenowej?

Nie da się ukryć, że w diecie sportowców bardzo ważne są węglowodany. Odgrywają one ważną rolę, ponieważ są bogatym źródłem energii. Ponadto, stymulują organizm do wytwarzania anabolicznej insuliny, która chroni mięśnie przed katabolizmem, a także transportuje składniki odżywcze i naprawia uszkodzenia.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej o dużej zawartości węglowodanów:

  • kasze– np. gryczana, jaglana,
  • zboża bezglutenowe– np. amarantus, gryka, komosa ryżowa, kukurydza, ryż,
  • mąki bezglutenowe– np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka kokosowa,
  • warzywa i owoce,
  • produkty przetworzone– np. wafle ryżowe, chrupki kukurydziane,

Jak widać, produktów bezglutenowych jest całkiem sporo i mogą stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Dietę bezglutenową warto wzbogacać o kaszę jaglaną. Jest ona bardzo istotnym produktem węglowodanowym, a co za tym idzie sprzyja zwiększaniu masy mięśniowej. W dodatku skutecznie wyrównuje gospodarkę kwasowo- zasadową organizmu oraz dostarcza mnóstwa magnezu, żelaza, a także witamin z grupy B. Cennym składnikiem bogatym w węglowodany, witaminy i minerały są również ziemniaki. Ważne, aby spożywać je wraz ze skórką. Należy je odpowiednio wyszorować, ugotować, a następnie np. zapiec. 'Nagie’ ziemniaki nie posiadają żadnych wartości odżywczych, oprócz skrobi i pustych kalorii. Oczywiście nie można zapominać o odpowiedniej ilości białka w diecie ( od1,5g do 2,5g). Wszystko zależy od poziomu wytrenowania. Okazuje się, że dieta bezglutenowa może dawać szerokie możliwości w tworzeniu posiłków. Jest to także świetny dowód na to, że warzywa i owoce mogą grać pierwsze skrzypce, przez co powstają nowe, ciekawe i pełnowartościowe posiłki. Należy jednak pamiętać o odpowiednim indeksie glikemicznym. Poniżej przykładowy jadłospis tego, w jaki sposób możesz wykorzystać kasze w swoich posiłkach około treningowych:

  • przed treningiem (najlepiej 1-2h przed): kasza gryczana z warzywami+ grillowany filet z indyka+ oliwa z oliwek,
  • bezpośrednio po treningu: kasza jaglana lub płatki jaglane+ jabłko+cynamonem lub kasza jaglana+ miód+ odżywka białkowa+ rodzynki,
  • po treningu (najlepiej 2-3h po): omlety z mąki amarantusowej+ dżem niskosłodzony+ cynamon lub shake z buraków i selera naciowego.

SMACZNEGO! 🙂