Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy!

Witajcie Moi Drodzy ??

W dzisiejszym poście chciałabym Wam się pochwalić moim ostatnim dziełem, które spotkało się z dużym zainteresowaniem na fanpage? Chodzi o przepis na chleb bezglutenowy, który robiłam pierwszy raz w życiu, a który zobaczyło ponad 28tys. osób na Facebooku ?? Jak dla mnie wynik niezwykle satysfakcjonujący i zachęcający do dalszej popularyzacji diety bezglutenowej ?

Powodem, dla którego wzięłam się za pieczenie chleba, był Nasz wakacyjny wyjazd na Polandrock Festival 2018, znany przez wszystkich jako Woodstock, na którym, jak się spodziewałam, nie będzie możliwości zjedzenia czegokolwiek bezglutenowego. Nie myliłam się, bez własnego prowiantu ciężko byłoby przetrwać ?? Ale przezorny zawsze ubezpieczony, więc torby uginały się pod ciężarem przeróżnych pyszności, począwszy od bezglutenowego chleba, poprzez kotlety schabowe gluten free i na bezglutenowym alkoholu skończywszy ??

Poniżej zamieszczam przepis na to cudo ??

Do przygotowania chleba użyłam mieszankę mąk bezglutenowych firmy Balviten (pół kilo na jeden chleb), pół litra wody, 10g drożdży (świeżych, rozdrobnionych w wodzie), łyżka oleju, łyżeczka soli. Od siebie dorzuciłam nasiona chia, słonecznik i pestki dyni ? Wszystkie składniki mieszamy razem i tak przygotowaną masę przekładamy do formy i przykrywamy ściereczką na 40minut. Następnie wkładamy do piekarnika na 50minut. Łączny czas przygotowania jednego chleba to ok. 1,5h ☺

Zapraszam Cię również do polubienia mojej strony na Facebooku Bezglutenowa Narzeczona ?