Co naprawdę oznaczają przeciwciała przeciwglutenowe?

Co naprawdę oznaczają przeciwciała przeciwglutenowe?

Przeciwciała mają cechy niezbędne do tego, by rozpoznawać i neutralizować toksyny w ciele poprzez dezaktywowanie produktów przemiany materii bakterii i wirusów. Mogą również niewłaściwie rozpoznawać i reagować na własne białka organizmu. W tej sytuacji zamiast zwalczać infekcję, zaczynają atakować twój organizm. Skutkiem ubocznym tego procesu jest reakcja autoimmunologiczna.

Co robią przeciwciała?

Przeciwciała (zwane również immunoglobulinami) to niezbędne składniki układu odpornościowego. Pełnią wiele funkcji:

  • rozpoznają cel, wiążą go i neutralizują lub niszczą;
  • po przyłączeniu przyciągają inne komórki;
  • inicjują cały szereg funkcji immunologicznych;
  • inicjują kaskadę innych związków chemicznych;
  • sieciują inne cząsteczki.

Przeciwciała przeciwglutenowe (przeciwciała antygliadynowe, czyli AGA) biorą na cel gliadynę, składnik białka glutenu. To markery, które ujawniają nienormalną reakcję układu odpornościowego na gluten u osób z celiakią, ale nie są specyficzne dla tej choroby. Odnotowano je również we krwi niektórych pacjentów ze spektrum zaburzeń autystycznych (ASD), zespołem nadpobudliwości z deficytem uwagi (ADHD), schizofrenią i mózgowym porażeniem dziecięcym. Znaczenie tej reakcji immunologicznej nie zostało jeszcze wyjaśnione.

Immunoglobuliny

Immunoglobuliny (Ig) są klasyfikowane ze względu na konkretne cechy, budowę, cele i lokalizację. Dla naszej dyskusji ważne są:

  • IgA – przeciwciała (nazywane wydzielniczymi) obecne w całym układzie pokarmowym i na innych powierzchniach ciała mających kontakt ze środowiskiem i obcymi substancjami. Odpowiadają za odporność powierzchniową i śluzówkową, wykrywa się je u osób z celiakią;
  • IgE – przeciwciała krążące w krwiobiegu i wywołujące natychmiastową odpowiedź immunologiczną w reakcji alergicznej. Są obecne w organizmie w znacznie mniejszych ilościach niż inne główne klasy przeciwciał. Przeciwciała IgE uczestniczą w reakcji alergicznej, gdy wiążą się z pyłkami, jadem, łupieżem zwierzęcym czy antygenami pokarmowymi, powodują uwalnianie histaminy, która wywołuje symptomy takie jak obrzęk dróg oddechowych i inne reakcje typowe dla alergii pokarmowych;
  • IgG – najpowszechniejsze w organizmie, zwalczają infekcje bakteryjne i wirusowe. Są jedynymi przeciwciałami, które mogą przenikać łożysko. Wykrywa się je też przy nadwrażliwości na pokarmy.

Zarówno przeciwciała IgA, jak i IgG rozpoznają gluten oraz na niego reagują. Przeciwciała antygliadynowe IgG wykrywa się u niektórych osób z zaburzeniami spektrum autyzmu (ASD), zespołem nadpobudliwości z deficytem uwagi (ADHD), schizofrenią i mózgowym porażeniem dziecięcym. Przeciwciała antygliadynowe (IgG) są obecne również w krwiobiegu ludzi zdrowych.

Co z tymi przeciwciałami?

Jeśli u pacjenta z chorobą psychiczną i neurologiczną wykryję się przeciwciała antygliadynowe, może on być dobrym kandydatem do przejścia na dietę bezglutenową. Nie wiadomo jednak, czy przeciwciała rozwijają się w wyniku problemów jelitowych, czy też są rezultatem neuropsychiatrycznych stanów wpływających na funkcjonowanie jelit. Poza tym oś jelitowo-mózgowa może działać dwukierunkowo.

Jeśli chcesz poczuć ulgę i znaleźć rozwiązanie swoich problemów, najpierw musisz zostać poprawnie zdiagnozowany. Ponieważ objawy żołądkowo-jelitowe towarzyszące różnym chorobom są do siebie bardzo podobne, intuicyjnie łatwo jest zrzucić winę na gluten. Tymczasem biegunka i ból brzucha mogą być wynikiem infekcji bakteryjnej, wirusowej, zatrucia pokarmowego, nietolerancji węglowodanów. A także nietolerancji laktozy, celiakii lub ostrego zapalenia trzustki, jak również wielu innych zaburzeń całego organizmu.
Najpierw poddaj się odpowiednim badaniom, a dopiero potem rozpocznij właściwą terapię.

Bezglutenowa Narzeczona

Źródła:
Wikipedia
“Gluten na widelcu”, Peter H.R. Green Rory Jones