Jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem

Jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem

Jeśli macie ochotę na dość sycące śniadanie, to proponuje skosztować jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem! Brzmi troszkę skomplikowanie, lecz przyrządzenie jest naprawdę proste. Poniżej podaję przepis oraz sposób przygotowania. Wszystko oczywiście ze składników bezglutenowych! 🙂

Jablka-pieczone-z-orzechowo-gryczana-kruszonka-podane-z-jogurtem

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha – 36g (3 łyżek)
  • Płatki jaglane – 36g (4 łyżki)
  • Orzechy laskowe łuskane – 36g
  • Orzechy włoskie – 24g
  • Migdały, płatki – 10g
  • Dynia, pestki – 6g
  • Płatki kokosa – 8g (2 łyżeczki)
  • Len, nasiona (siemię lniane) – 10g (4 łyżeczki)
  • Syrop klonowy – 50ml (2 łyżeczki)
  • Jabłko – 340g (4 łyżki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 180g (8 łyżek)
  • Cynamon mielony – 4g (6 szczypt)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie o 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu produktu.
  2. Orzechy posiekaj.
  3. Odcedzoną kaszę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut.
  4. Do kaszy dodaj orzechy, nasiona, pestki i płatki oraz syrop i wymieszaj.
  5. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę, posyp cynamonem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż orzechy z kaszą.
  6. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz aż jabłka zmiękną.
  7. Danie przełóż na talerz i polej jogurtem.

Jablka-pieczone-z-orzechowo-gryczana-kruszonka-podane-z-jogurtem

Enjoy your jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem!! 🙂
Bezglutenowa Narzeczona