Jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem

Jeśli macie ochotę na dość sycące śniadanie, to proponuje skosztować jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem! Brzmi troszkę skomplikowanie, lecz przyrządzenie jest naprawdę proste. Poniżej podaję przepis oraz sposób przygotowania. Wszystko oczywiście ze składników bezglutenowych! 🙂

Składniki:
- Kasza gryczana sucha – 36g (3 łyżek)
- Płatki jaglane – 36g (4 łyżki)
- Orzechy laskowe łuskane – 36g
- Orzechy włoskie – 24g
- Migdały, płatki – 10g
- Dynia, pestki – 6g
- Płatki kokosa – 8g (2 łyżeczki)
- Len, nasiona (siemię lniane) – 10g (4 łyżeczki)
- Syrop klonowy – 50ml (2 łyżeczki)
- Jabłko – 340g (4 łyżki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 180g (8 łyżek)
- Cynamon mielony – 4g (6 szczypt)
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie o 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu produktu.
- Orzechy posiekaj.
- Odcedzoną kaszę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut.
- Do kaszy dodaj orzechy, nasiona, pestki i płatki oraz syrop i wymieszaj.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę, posyp cynamonem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż orzechy z kaszą.
- Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz aż jabłka zmiękną.
- Danie przełóż na talerz i polej jogurtem.

Enjoy your jabłka pieczone z orzechowo – gryczaną kruszonką podane z jogurtem!! 🙂
Bezglutenowa Narzeczona
You must be logged in to post a comment.