Jak upiec chleb bezglutenowy? Prosty przepis, który musisz sprawdzić

Jak upiec chleb bezglutenowy? Prosty przepis, który musisz sprawdzić

Chleb jest bardzo dużą częścią diety. Jemy go nie tylko na śniadanie, ale także na kolację czy nawet do obiadu. Kanapki np. z pastą są nie tylko pyszne, ale także i bardzo tanie oraz szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj jednak pieczywo zawiera w sobie gluten. Jak temu zaradzić? Jak upiec chleb bezglutenowy?

Przepis na chleb bezglutenowy. Jak upiec chleb bezglutenowy?

Co właściwie będzie ci potrzebne? Oczywiście blacha, papier do pieczenia, piekarnik oraz cierpliwość. Pieczenie chleba choć może wydawać się skomplikowane, wcale takie nie jest. Nie przejmuj się jeśli pierwszy wypiek nie będzie idealny. Ptaszki w twojej okolicy z pewnością go docenią. Spróbuj ponownie, aż dojdziesz do perfekcji! Jak upiec chleb bezglutenowy? Jakie składniki musisz zakupić?

Przede wszystkim mąkę (ok. pół kg) bezglutenową. W sklepie dostępne są specjalne mąki bezglutenowe lub po prostu sięgnij po mąkę jaglaną bądź gryczaną. Potrzebne będą ci także drożdże. Te dostępne są w każdym większym sklepie, choć możesz ich poszukać także w osiedlowych sklepikach czy w sieci. Drożdży nie potrzebujesz sporo, wystarczy zaledwie 10g.

Chleb bezglutenowy jaglany. Przepis na chleb bez glutenu

Kolejnymi składnikami są oczywiście: cukier (1 łyżka), sól (1 łyżka) oraz ciepła woda (ok. 600 ml). Możesz także śmiało wykorzystać nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni czy nawet cynamon. Wiele zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.

Czas zabrać się do roboty. Jak upiec chleb bezglutenowy? Przygotuj sobie miskę i wymieszaj w niej wszystkie składniki. Możesz to zrobić ręcznie lub pomóc sobie mikserem. Miskę okryj szmatką lub ręcznikiem i pozostaw na około 30 minut. Ciasto musi przecież urosnąć. Najlepiej sprawdzi się do tego ciepłe miejsce jak np. koło działającego kaloryfera.

Przełóż ciasto na blachę i wstaw di piekarnika, rozgrzanego na 220ºC. Chleb powinien piec się około godzinę, choć warto sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda sytuacja. Przyda ci się patyczek do szaszłyków. Wbij go, wyciągnij, a następnie dotnij końcówki, którą umieściłeś w chlebku. Jeśli jest mokra i klejąca, pozostaw pieczywo jeszcze w piekarniku.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *