Jakie zboża bezglutenowe są bezpieczne dla celiaków?

W trakcie wdrażania nowej diety w swoje życie, ważne jest nie tylko skonsultowanie całego procesu z lekarzem, czy zapisanie sobie ciekawych i smacznych przepisów, ale także i zakupy. Przy diecie bezglutenowej nie każde zboża mogą znaleźć się na twoim talerzu – warto więc wiedzieć, które z nich zawierają gluten, a które są całkowicie bezpieczne.
Zboża zawierające gluten. Jakich zbóż unikać?
Zacznijmy od najważniejszego, czyli zbóż, które zawierają w sobie gluten. Na pierwszym miejscu jest oczywiście pszenica, a także wszystkie jej odmiany, czyli mąka orkiszowa, makaron, kuskus czy kasza manna. Czego jeszcze nie możesz spożywać? Zboża takie jak żyto, jęczmień czy owies również są niedozwolone. Teoretycznie owies w niewielkich ilościach sprawdzi się u osób, które wykazują jedynie wrażliwość na gluten, a nie chorują na celiakię. Znacznie bezpieczniejszą opcją będzie jednak całkowita rezygnacja.
Spożywanie produktów niedozwolonych jest nie tylko złe, ale także i bardzo niebezpieczne. Osoby uczulone na orzechy, nie spożywają ich, a także dokładnie sprawdzają skład, tak samo powinny zachowywać się osoby z nietolerancją glutenu. Pamiętaj, że zawsze lepiej dmuchać na zimne i unikać nawet tych „śladowych” ilości.
Jakie zboża są dozwolone na diecie bezglutenowej?
Teraz gdy wiesz już czego absolutnie nie powinieneś spożywać, czas zastanowić się nad zamiennikami. Przecież w końcu dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Zacznijmy od najprostszego, czyli ryżu, najlepiej brązowego. Jest on jak najbardziej dozwolony, jednak w niewielkich ilościach, jako że może zwyczajnie dorzucić ci parę kilo do wagi. Podobnie jest z kaszą. Śmiało do obiadu zastosuj tą jaglaną, gryczaną czy nawet kukurydzianą.
Zboża, które wymieniliśmy pozwolą ci na stworzenie naprawdę wielu dań, zarówno tych obiadowych, jak i śniadaniowych czy wieczornych. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie w przepisach na naszej stronie, gdzie zachęcamy cię, abyś spojrzał. Teraz wystarczy już tylko udać się do sklepu, zakupić wszystkie składniki i zacząć gotować. Pamiętaj, że zboża, jeśli są odpowiednio przechowywane, mogą leżakować w szafce naprawdę długi okres czasu.
You must be logged in to post a comment.