Jakie zboża bezglutenowe są bezpieczne dla celiaków?

Jakie zboża bezglutenowe są bezpieczne dla celiaków?

W trakcie wdrażania nowej diety w swoje życie, ważne jest nie tylko skonsultowanie całego procesu z lekarzem, czy zapisanie sobie ciekawych i smacznych przepisów, ale także i zakupy. Przy diecie bezglutenowej nie każde zboża mogą znaleźć się na twoim talerzu – warto więc wiedzieć, które z nich zawierają gluten, a które są całkowicie bezpieczne.

Zboża zawierające gluten. Jakich zbóż unikać?

Zacznijmy od najważniejszego, czyli zbóż, które zawierają w sobie gluten. Na pierwszym miejscu jest oczywiście pszenica, a także wszystkie jej odmiany, czyli mąka orkiszowa, makaron, kuskus czy kasza manna. Czego jeszcze nie możesz spożywać? Zboża takie jak żyto, jęczmień czy owies również są niedozwolone. Teoretycznie owies w niewielkich ilościach sprawdzi się u osób, które wykazują jedynie wrażliwość na gluten, a nie chorują na celiakię. Znacznie bezpieczniejszą opcją będzie jednak całkowita rezygnacja.

Spożywanie produktów niedozwolonych jest nie tylko złe, ale także i bardzo niebezpieczne. Osoby uczulone na orzechy, nie spożywają ich, a także dokładnie sprawdzają skład, tak samo powinny zachowywać się osoby z nietolerancją glutenu. Pamiętaj, że zawsze lepiej dmuchać na zimne i unikać nawet tych “śladowych” ilości.

Jakie zboża są dozwolone na diecie bezglutenowej?

Teraz gdy wiesz już czego absolutnie nie powinieneś spożywać, czas zastanowić się nad zamiennikami. Przecież w końcu dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Zacznijmy od najprostszego, czyli ryżu, najlepiej brązowego. Jest on jak najbardziej dozwolony, jednak w niewielkich ilościach, jako że może zwyczajnie dorzucić ci parę kilo do wagi. Podobnie jest z kaszą. Śmiało do obiadu zastosuj tą jaglaną, gryczaną czy nawet kukurydzianą.

Zboża, które wymieniliśmy pozwolą ci na stworzenie naprawdę wielu dań, zarówno tych obiadowych, jak i śniadaniowych czy wieczornych. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie w przepisach na naszej stronie, gdzie zachęcamy cię, abyś spojrzał. Teraz wystarczy już tylko udać się do sklepu, zakupić wszystkie składniki i zacząć gotować. Pamiętaj, że zboża, jeśli są odpowiednio przechowywane, mogą leżakować w szafce naprawdę długi okres czasu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *