Knedle ze śliwkami gluten free

Knedle ze śliwkami gluten free

Knedle ze śliwkami gluten free

Cześć!

Zaczął się sezon na śliwki, na przeróżnych forach kulinarnych ludzie dzielą się przepisami na pyszności z dodatkiem tych owoców. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił. Fakt faktem, śliwki tak samo jak i jabłka, lubię zdecydowanie tylko w czystej postaci, ale cóż, siła wyższa 'zmusiła’ mnie do eksperymentowania. Postawiłam na knedle, których nigdy w życiu nie jadłam, a tym bardziej nie robiłam. Teraz mogę śmiało stwierdzić, że jest to jedno z moich ulubionych dań ?

Wersja bezglutenowa wcale nie okazała się trudniejsza od zwykłej. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką ryżową i kukurydzianą.

Do przygotowania knedli na ok. 4 porcje użyłam:

– pół kilograma ziemniaków,

– 250g. mąki ryżowej,

– 50g. mąki ziemniaczanej,

– 2 jajka,

– odrobina soli

Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach. Po wystudzeniu obrałam i przecisnęłam przez praskę. Dodałam mąki według wyżej wymienionych proporcji, wbiłam jajka i delikatnie doprawiłam solą. Ugniatałam do wyrobienia ciasta. Tak przygotowane dzieliłam mniej więcej na równe części i robiłam „wałeczki” – tak jak np. na  kopytka i z tego tworzyłam małe placuszki, do których wkładałam śliwkę. Z racji, że trafiły mi się dorodne okazy, wkładałam po pół śliwki, które wcześniej zasypałam cukrem trzcinowym. Uformowane knedle należy gotować we wrzątku, 2-3min od wypłynięcia

Zapomniałabym dodać, że mąkę kukurydzianą używałam to podsypywania ? Zarówno kukurydziana jak i ryżowa są firmy Balviten ze znakiem przekreślonego kłosa ?

Spójrzcie tylko na te zdjęcia ❤????