Krewetki na maśle z czosnkiem

Krewetki na maśle z czosnkiem
Hej 🙂
Dzisiaj chciałabym pochwalić się Wam daniem, które stworzyliśmy w sumie bez większego przygotowania 😉 Pomysł na krewetki siedział mi w głowie od dawna, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi, żeby się na nie skusić. Wydawało mi się, że samodzielne ich przygotowanie wymaga nie lada zdolności kulinarnych 😉 A tu proszę, odrobina dobrych chęci i wyszło danie jak marzenie. Troszkę po naszemu, ponieważ nie dodaliśmy wina i na upieczenie bagietek czosnkowych zabrakło czasu, więc uznajmy, że jest to nasz inwencja twórcza 😉 Następnym razem z pewnością pokuszę się na stworzenie własnych bagietek czosnkowych! 🙂 Tak czy siak krewetki na maśle z czosnkiem to świetny pomysł na obiad czy kolację 🙂
Tymczasem składniki, których użyliśmy do przygotowania:
-150g. krewetek,
-200g. masła bez laktozy,
-4 ząbki czosnku,
-natka pietruszki,
-przyprawy: sól morska, papryka,
-cytryna
Przygotowanie:
Krewetki dokładnie należy oczyścić, aby w środku nie znaleźć jakiejś niespodzianki 😉 W tym czasie na patelni roztapiamy połowę masła i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie, osuszone krewetki wrzucamy na patelnie i smażymy do zarumienienia z każdej ze stron. Doprawiamy papryką bądź chili. W kolejnym etapie dodajemy pozostałą część masła i pokrojoną na drobne kawałki natkę pietruszki. Wszystko dusimy przez ok 10min. pod przykryciem. Po tym czasie krewetki przekładamy na talerze posypujemy solą morską i skrapiamy sokiem z cytryny.
Palce lizać! 😉