14 września, 2020
Łosoś z salsą z awokado na ryżu [gluten free]
Dzisiejszy obiad wjechał naprawdę mocno! Uwielbiany przez nas łosoś, dostał w towarzystwie owocową salsę na bazie awokado. Dopełnienie dania stanowił również nieodłączny element naszej kuchni – ryż. Łosoś z salsą z awokado na ryżu to naprawdę jedno z lepszych dań, które było nam dane ostatnio skosztować!
Przepis:
- Łosoś świeży, filet – 400g
- Ryż – 100g (1 torebeczka)
- Awokado – 250g
- Mango – 350g
- Cebula czerwona – około połowa cebuli
- Sok z cytryny – około 20ml
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Chili mielone – 2g (2 szczypty)
- Sól – 2g (2 szczypty)
- Pieprz czarny – 3g (3 szczypty)
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 10-15min (wedle uznania)
- Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.
Jak widzicie, zarówno przepis jak i samo wykonanie jest banalnie proste – a smak niezapomniany! Polecam wszystkim miłośnikom ryb w akompaniamencie owoców. Dodatkowo, rybę również możecie skropić sokiem z cytryny 🙂
Łosoś z salsą z awokado na ryżu
Życzę wszystkim smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona 🙂
Author: bezglutenowanarzeczona
You must be logged in to post a comment.