Łosoś z salsą z awokado na ryżu [gluten free]

Łosoś z salsą z awokado na ryżu [gluten free]

Dzisiejszy obiad wjechał naprawdę mocno! Uwielbiany przez nas łosoś, dostał w towarzystwie owocową salsę na bazie awokado. Dopełnienie dania stanowił również nieodłączny element naszej kuchni – ryż. Łosoś z salsą z awokado na ryżu to naprawdę jedno z lepszych dań, które było nam dane ostatnio skosztować!

Przepis:

  • Łosoś świeży, filet – 400g
  • Ryż – 100g (1 torebeczka)
  • Awokado – 250g
  • Mango – 350g
  • Cebula czerwona – około połowa cebuli
  • Sok z cytryny – około 20ml
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Chili mielone – 2g (2 szczypty)
  • Sól – 2g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny – 3g (3 szczypty)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 10-15min (wedle uznania)
  3. Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  6. Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.

Jak widzicie, zarówno przepis jak i samo wykonanie jest banalnie proste – a smak niezapomniany! Polecam wszystkim miłośnikom ryb w akompaniamencie owoców. Dodatkowo, rybę również możecie skropić sokiem z cytryny 🙂

Łosoś z salsą z awokado na ryżu


Życzę wszystkim smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona 🙂