Miód w diecie bezglutenowej
Miód to starożytny środek słodzący, którego zastosowania sięgają czasów Egiptu. Może być elementem diety bezglutenowej, może osładzać i uatrakcyjniać wiele potraw, które są dobre dla osób unikających glutenu z powodu celiakii. Ale czy wiesz, że miód ma również wiele właściwości leczniczych? Miód może być stosowany jako środek pierwszej pomocy, a nawet może być pomocny dla zdrowia jelit. Rzućmy okiem na niektóre z niesamowitych zastosowań miodu.
Miód i jelita
Spożyty miód działa jak prebiotyk, który pomaga zrównoważyć mikroflorę jelitową, wynika z ostatnich badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Auckland. Miód zawiera oligosacharydy, które są rodzajem cukru, który służy jako źródło paliwa dla dobrych bakterii w jelitach. Zawiera również niewielkie ilości polifenoli, które pomagają rozwijać się dobrym bakteriom, tworząc nieprzyjazne środowisko dla szkodliwych bakterii. Prebiotyki to substancje błonnikowe, które nie są bezpośrednio wykorzystywane przez organizm do trawienia. Jednak obecnie dowiadujemy się, że prebiotyki są źródłem paliwa dla niektórych z najbardziej pożytecznych bakterii w jelitach, co prowadzi do silniejszej odporności i zdrowia.
Miód vs cukier
Miód i cukier są słodzikami, ale nie są sobie równe. Cukier to 50% glukozy i 50% fruktozy. Miód to tylko 40 procent fruktozy i 30 procent glukozy. Pozostałe 30 procent miodu składa się z pyłków, wody i minerałów, takich jak potas i magnez. To wyjaśnia niektóre korzyści zdrowotne miodu, ponieważ potas i magnez są ważnymi minerałami, które pomagają regulować ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i funkcje nerwów.
Cukier ma wyższy indeks glikemiczny ze względu na wyższą zawartość glukozy i fruktozy. Oznacza to, że podniesie poziom cukru we krwi szybciej niż miód, który podnosi poziom cukru we krwi w bardziej stałym tempie. Małym minusem może być to, że miód ma więcej kalorii niż cukier, ale potrzeba mniej miodu, aby osłodzić napój czy jedzenie.
Doktor Miód
Miód ma zdolność niszczenia infekcji bakteryjnych i wspomagania gojenia. Najbardziej znany miód jest stosowany w leczeniu bólu gardła, ale miód może być również stosowany w leczeniu oparzeń. W przypadku poważnych oparzeń zawsze należy skonsultować się z lekarzem. Jednak w przypadku niewielkich oparzeń można zastosować miód, który zapobiegnie zakażeniu rany. Nie trzeba go zmywać, po prostu pozwól miodowi usiąść na oparzeniu i przykryj czystą szmatką.
Miód może być stosowany jako miejscowy środek antyseptyczny na wszelkiego rodzaju rany ze względu na nadtlenek wodoru, który emituje miód. Jako bonus zapobiegnie przyklejaniu się materiału ochronnego do rany. Miód może również zmniejszyć alergie. Miód zebrany z lokalnych roślin może pomóc organizmowi odeprzeć alergeny.
Wszystkie te korzyści nie są jednak możliwe bez twórców miodu, pszczół. Jeśli masz podwórko, możesz odwdzięczyć się pszczołom. Stwórz przyjazne środowisko dla pszczół, które pozwoli na jeszcze więcej zapylania i tak, więcej miodu.
Miód to pożywienie, które można nie tylko dodać do swojej diety, ale również stosować w apteczce. Jako bezglutenowe źródło pożywienia możesz mieć pewność, że dobrze robisz swojemu ciału, włączając miód do swojej diety.
You must be logged in to post a comment.