Papryka faszerowana mielonym mięsem i quinoą
Papryka faszerowana mielonym mięsem i quinoą
Cześć! 🙂
Ostatnio miałam nadmiar papryki, więc postanowiłam trochę z nią poeksperymentować 😉 Padło na wersję faszerowaną mielonym mięsem i quoiną. W wielu przepisach proponowany jest ryż bądź kasza, ja postanowiłam wykorzystać komosę ryżową. Na początku należy ją dokładnie umyć i gotować przez około 15min. Po ugotowaniu, musimy przepuścić ją przez sitko. To tyle tytułem wstępu 🙂
Mój przepis prezentuje się następująco:
- Dwie duże papryki
- Około 200g mielonego mięsa
- Szklanka komosy ryżowej
- Dodatki: cebula, czosnek, pomidor.
Gdy nasza quinoa będzie się gotowała, możemy w międzyczasie podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem oraz mielonym mięsem. Góra 5 minut, dłużej nie ma potrzeby.
Nasze papryki kroimy na pół, jak na poniższym zdjęciu:
Następnie bierzemy się za ich faszerowanie.
Dla ułatwienia, możemy najpierw wszystkie składniki, oprócz pomidora, wymieszać razem, by łatwiej było wypełnić papryki. Pomidory zostawiamy na koniec i kładziemy je na wierzchu. Dodatkowo możemy położyć jeszcze kawałek żółtego sera.
Tak przygotowane faszerowane papryki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut.
Po przygotowaniu nasze danie prezentuje się następująco:
Tak przygotowane papryki, możemy potraktować jako główne danie lub po prostu jako przekąskę 🙂 Wszystko oczywiście bezglutenowe!
Smacznego! 🙂