Pieczone warzywa z kurczakiem w sosie czosnkowym – bezglutenowe danie obiadowe
Cześć!
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami świetnym pomysłem na niedzielny obiad, oczywiście obiad bezglutenowy. Pomysł ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Założę się, że poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nie jest się mistrzem gotowania. Danie to może być przygotowane również w formie wegetariańskiej 🙂
Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 papryka – ja wybrałam czerwoną tym razem, aczkolwiek można dodać swoją ulubioną. Jemy oczami, więc im bardziej kolorowo tym lepiej 🙂
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 1 mała cukinia,
- 5-6 ziemniaków,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 pierś z kurczaka,
- majonez- polecam z firmy Mikado, który znajdziecie w Lidlu- oczywiście ze znakiem przekreślonego kłosa 🙂
Przyprawy:
- vegeta,
- sól – u mnie zawsze gości sól himalajska bezglutenowa,
- pieprz,
- papryka mielona,
- przyprawa do kurczaka,
- oliwa z oliwek,
Wszystkie przyprawy, których używam w swoich posiłkach zamawiam ze sklepu internetowego www.bezgluten.com
Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w półksiężyce i delikatnie obgotować. Następnie wszystko ułożyć na blasze, wcześniej pokrytej folią aluminiową. Warzywa doprawiamy vegetą, do tego sól, pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200stopni. Następnie bierzemy się do przygotowania kurczaka. Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw- przyprawa do kurczaka z firmy Bezgluten, sól, pieprz. Tak przyprawione mięso przekładamy do warzyw i wkładamy jeszcze na okoł0 10minut do piekarnika. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego – najlepiej bez laktozy, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Po wyjęciu warzyw układamy je według uznania na talerzu i polewamy sosem czosnkowym. Czas przygotowania takiego dania to około 30-40 min, tak naprawdę wszystko zależy od preferencji miękkości warzyw 🙂
Gorąco zachęcam do spróbowania i czekam na Wasze opinie 🙂
Niedługo pojawią się kolejne przepisy od Bezglutenowej!