Jakie badania należy wykonać w kierunku rozpoznania celiakii?

Jakie badania należy wykonać w kierunku rozpoznania celiakii?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która występuje u osób nietolerujących gluten. Gluten to białko występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Dla osób cierpiących na celiakię, spożycie glutenu może prowadzić do uszkodzenia jelit i innych poważnych schorzeń. Aby zdiagnozować celiakię, należy wykonać szereg 

Bezglutenowe propozycje na tłusty czwartek

Bezglutenowe propozycje na tłusty czwartek

Mamy tłusty czwartek, czas słodkich przysmaków i tradycyjnych, ale bardzo kalorycznych potraw. Dla osób, które muszą unikać glutenu, święto to może wydawać się wyzwaniem. Ale nie muszą rezygnować z przyjemności spożywania smakołyków! W tym artykule przedstawimy kilka propozycji na bezglutenowe pączki i faworki, które idealnie 

Wpływ celiakii na poziom stresu

Wpływ celiakii na poziom stresu

Celiakia jest poważną, genetyczną chorobą autoimmunologiczną, która powoduje niezdolność do trawienia glutenu, białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Choroba ta może powodować poważne objawy zdrowotne, w tym bóle brzucha, utratę masy ciała i zaburzenia hormonalne. Oprócz tych fizycznych objawów, celiakia może również mieć wpływ 

Miód w diecie bezglutenowej

Miód w diecie bezglutenowej

Miód to starożytny środek słodzący, którego zastosowania sięgają czasów Egiptu. Może być elementem diety bezglutenowej, może osładzać i uatrakcyjniać wiele potraw, które są dobre dla osób unikających glutenu z powodu celiakii. Ale czy wiesz, że miód ma również wiele właściwości leczniczych? Miód może być stosowany 

Celiakia a niepłodność

Celiakia a niepłodność

Próby zajścia w ciążę, te nieudane, z miesiąca na miesiąc, mogą być frustrujące i bolesne – ale czy celiakia ma jakiś wpływ na bezpłodność? Według amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej, na 100 par około 13 z nich będzie miało pewne komplikacje podczas próby poczęcia. 

Bezglutenowe Wakacje – Wskazówki

Bezglutenowe Wakacje – Wskazówki

Jeśli masz celiakię, nadwrażliwość na gluten lub alergię na pszenicę, możesz się martwić lub niepokoić podróżowaniem. Na szczęście wiele linii wycieczkowych oferuje szeroką gamę ofert bezglutenowych, dedykowane obszary przygotowania i dodatkowe szkolenia dla personelu. Jednak wszystkie dostępne opcje bezglutenowe mogą nie znajdować się w menu 

Wrażliwość na gluten a celiakia

Wrażliwość na gluten a celiakia

Wrażliwość lub nietolerancja glutenu to stan, który powoduje, że osoba reaguje po spożyciu glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, głównie w pszenicy, jęczmieniu i życie. Objawy są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować problemy żołądkowo-jelitowe, bóle stawów, zmęczenie, a nawet depresję. Te same objawy są 

Regeneracja po zjedzeniu glutenu

Regeneracja po zjedzeniu glutenu

Bez względu na to, jak bardzo jesteśmy ostrożni podczas wyszukiwania informacji i zadawania pytań w restauracjach, zawsze istnieje możliwość kontaktu żywności z glutenem podczas przygotowywania. Narażenie na gluten powoduje zarówno ból fizyczny, jak i emocjonalny, i chociaż objawy mogą się zmieniać z czasem, znajomy wyzwalacz 

Podstawy Diety Bezglutenowej

Podstawy Diety Bezglutenowej

Przyzwyczajenie się do diety bezglutenowej nie jest tak przytłaczające, jak mogłoby się wydawać, gdy znasz podstawowe zasady. Niezależnie od tego, czy jesteś nowy w diecie bezglutenowej, czy stosujesz ją od lat, informacje tutaj zawierają źródło bezpiecznej żywności, niebezpiecznej, oraz żywności, która może znaleźć się w 

Co naprawdę oznaczają przeciwciała przeciwglutenowe?

Co naprawdę oznaczają przeciwciała przeciwglutenowe?

Przeciwciała mają cechy niezbędne do tego, by rozpoznawać i neutralizować toksyny w ciele poprzez dezaktywowanie produktów przemiany materii bakterii i wirusów. Mogą również niewłaściwie rozpoznawać i reagować na własne białka organizmu. W tej sytuacji zamiast zwalczać infekcję, zaczynają atakować twój organizm. Skutkiem ubocznym tego procesu