Produkty dozwolone i zabronione w diecie bezglutenowej
![Produkty dozwolone i zabronione w diecie bezglutenowej](https://bezglutenowanarzeczona.pl/wp-content/uploads/2018/06/alergia-gluten-celiakia-ARTICLE_MAIN-31262.jpg)
Hej!
Witam Was po raz kolejny na mojej stronie 🙂 Trochę mnie nie było, ale musicie mi to wybaczyć, ponieważ przybył do mnie bardzo ważny Gość, osoba bardzo ważna w życiu mojej drugiej połówki. Wizyta dość krótka, ale bardzo intensywna. Teraz już postaram się nadrobić zaległości i w zupełności poświęcić czas życiu gluten free.
Dzisiaj chciałabym skupić się na produktach, które są dozwolone i zabronione dla osób, będących na diecie bezglutenowej. Jest to nie lada gratka znać je wszystkie, bowiem jest ich całe mnóstwo. Powiem Wam szczerze- 'produkt może zawierać śladowe ilości glutenu’- to zdanie znienawidzone już przeze mnie i mojego Bezglutenowca. Znajduje się ono bowiem na 99% produktach, nawet na takich, które teoretycznie nie mają prawa go mieć. Rozumiem, że jest to najlepszy sposób producenta, na zabezpieczenie się przed ewentualnymi konsekwencjami, jednak uwierzcie mi, potrafi wyprowadzić z równowagi. Dlatego też postanowiłam napisać post o produktach, których śmiało możecie używać w Celiakii oraz o tych, których bezwzględnie należy unikać.
Do produktów naturalnie bezglutenowych należy zaliczyć:
kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Warto wiedzieć, że za produkty bezglutenowe uznaje się również te, w których zawartość glutenu nie przekracza 20ppm ( 20mg na kg ).
Zdecydowanie zabronione w diecie bezglutenowej jest spożywanie pszenicy (także orkiszu), jęczmienia, żyta, owsa i wszystkich produktów z ich dodatkiem. Dozwolone jest spożywanie czystego, certyfikowanego owsa, produkowanego np. w Finlandii, w którym zawartość glutenu jest dopuszczalna.
W tabelce poniżej znajdziecie produkty bezglutenowe oraz takie, które zawierają jego śladowe ilości bądź te zawierające gluten.
Grupa produktów | Nie zawierają glutenu | Mogą zawierać gluten | Zawierają gluten |
Produkty zbożowe | Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa | Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem | Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta |
Mięso, ryby, jaja | Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja | Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery) |
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane |
Mleko i produkty mleczne | Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty | Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe | Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż |
Tłuszcze | Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek | Majonezy, gotowe sosy (dresingi) | Olej z kiełków pszenicy |
Warzywa i przetwory z warzyw | Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana | Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe | Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką |
Owoce | Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) | Owoce suszone, wsady owocowe | |
Cukier, słodycze, desery | Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” | Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy | Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
Napoje | Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole | Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi | Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo |
Przyprawy | Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari | Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi | Zwykły sos sojowy |
Zupy | Zupy domowe z dozwolonych produktów | Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe | Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem |
Inne | Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe | Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy | Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne |
Prosimy pamiętać, że podane przez nas informacje mają charakter orientacyjny — aby mieć całkowitą pewność, zawsze należy zapoznać się ze składem produktu przed spożyciem.
Źródło, z którego pochodzi tabela: www.celiakia.pl
You must be logged in to post a comment.