Sałatka z łososiem – danie bezglutenowe

Hej!
Dziś słońce daje się we znaki, pogoda Nas rozpieszcza stąd też wziął się pomysł na delikatny obiad- sałatka z łososiem. Szybka w przygotowaniu i oczywiście bezglutenowa 😉 W zasadzie muszę się Wam przyznać, że na ten pomysł wpadł Mój Bezglutenowiec, którego naszła ochota na Ryby! Łosoś, który jest źródłem potasu, magnezu, żelaza czy witamin z grupy B, D i E idealnie sprawdza się w diecie gluten free. Do tego świeże warzywa i sos winegret jako uzupełnienie całości i mamy pyszny i zdrowy obiad.
Do przyrządzenia potrzebujemy:
- mix sałat,
- 1 papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- oliwki czarne,
- łosoś 100g.,
- czosnek,
- musztarda,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
- cytryna
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w paski. Mix sałat wrzucamy do miski, następnie reszta warzyw. Łososia również kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Pozostaje Nam przygotować sos. Potrzebujemy do tego 2 łyżki musztardy- firma Roleski posiada oznaczenie przekreślonego kłosa 🙂 Następnie przeciskamy przez praskę czosnek- wystarczy 1 ząbek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i odrobina sosu z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy Naszą sałatkę i Voila 🙂
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego 🙂