Soczysta cukinia z mięsem mielonym [gluten free]

Soczysta cukinia z mięsem mielonym [gluten free]

Tym razem mamy coś dla miłośników cukinii 🙂 Stworzyliśmy dzieło, coś na zasadzie 'zapiekanki’, a mianowicie cukinie przełożyliśmy mięsem mielonym i całość zalaliśmy sosem pomidorowym 🙂
Wyszedł naprawdę łatwy w przygotowaniu, lekki i pyszny obiad!

Soczysta cukinia z mięsem mielonym – Przepis

  • cukinia – 2 sztuki
  • mięso mielone – 250-300g
  • cebula – 1 sztuka
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz czarny – ½ łyżeczki
  • papryka – ½ łyżeczki
  • (opcjonalnie można dać jeszcze czosnek)

    Sos:
  • śmietana – 150 g
  • passata pomidorowa – ok. 200-250ml
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz czarny – ½ łyżeczki
  • ser żółty do posypania – 100 g

Sposób przygotowania

  1. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki, bez obierania ze skórki.
  2. Cebulkę drobno siekamy lub blendujemy i mieszamy z mięsem mielonym.
  3. Robimy sos – passate mieszamy z jogurtem oraz przyprawami
  4. Część sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego
  5. Przekładamy kawałki cukinii mięsem mielonym i wykładamy je w naczyniu
  6. Wylewamy resztę sosy na wyłożoną cukinie
  7. Wierzch dania posypujemy startym serem żółtym.

Całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45-60 minut.

Cukinia faszerowan miesem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Voilà!
Smacznego 😉

Bezglutenowa Narzeczona