Soczysta cukinia z mięsem mielonym [gluten free]
Tym razem mamy coś dla miłośników cukinii 🙂 Stworzyliśmy dzieło, coś na zasadzie 'zapiekanki’, a mianowicie cukinie przełożyliśmy mięsem mielonym i całość zalaliśmy sosem pomidorowym 🙂
Wyszedł naprawdę łatwy w przygotowaniu, lekki i pyszny obiad!
Soczysta cukinia z mięsem mielonym – Przepis
- cukinia – 2 sztuki
- mięso mielone – 250-300g
- cebula – 1 sztuka
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz czarny – ½ łyżeczki
- papryka – ½ łyżeczki
- (opcjonalnie można dać jeszcze czosnek)
Sos: - śmietana – 150 g
- passata pomidorowa – ok. 200-250ml
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz czarny – ½ łyżeczki
- ser żółty do posypania – 100 g
Sposób przygotowania
- Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki, bez obierania ze skórki.
- Cebulkę drobno siekamy lub blendujemy i mieszamy z mięsem mielonym.
- Robimy sos – passate mieszamy z jogurtem oraz przyprawami
- Część sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego
- Przekładamy kawałki cukinii mięsem mielonym i wykładamy je w naczyniu
- Wylewamy resztę sosy na wyłożoną cukinie
- Wierzch dania posypujemy startym serem żółtym.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45-60 minut.
Voilà!
Smacznego 😉
You must be logged in to post a comment.