Tarta bezglutenowa na słono

Tarta na słono w wersji bezglutenowej? Czemu nie! 🙂
Tarta może mieć różne oblicza. W tym przypadku postawiliśmy na opcję na słono z dużym dodatkiem warzyw oraz łososia. Kruchy spód oczywiście powstał z bezglutenowych zamienników i wcale się nie różnił od swojej pszennej wersji! Sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI:
Spód:
– 200mg mąki bezglutenowej – mieszanka uniwersalna Schär
– 150g schłodzonego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
Nadzienie:
– 400g łososia
– 1 mały brokuł
– Garść pomidorków Cherry
– Garść twardego sera Parmigiano
– 2 jajka
– 1/2 szklanki śmietanki
– 1/2 szklanki mleka
– łyżka mąki bezgutenowej
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto wyrabiamy klasycznie – mąka, pokrojone w kostkę masło i troszkę soli, zagniatamy do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć, następnie dodajemy jajko i ponownie ugniatamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wytworzone ciasto chowamy na godzinkę do lodówki.
Następnie pozostaje nam wyłożyć wcześniej przygotowane ciasto do foremki. 'Dziurkujemy’ je również widelcem oraz zakrywamy folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i całość pieczemy przez około 30 minut.
Teraz czas na nadzienie.
Na upieczony już spód, nakładamy wcześniej przygotowane składniki – łososia, brokuła oraz pomidorki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajka, śmietankę, mleko, mąkę oraz sól. Przygotowaną masę wylewamy na warzywa oraz posypujemy całość serem. Całość pieczemy w piekarniku przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Poniżej krótki filmik z przygotowań:
Smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona
You must be logged in to post a comment.