Wrażliwość na gluten a celiakia

Wrażliwość na gluten a celiakia

Wrażliwość lub nietolerancja glutenu to stan, który powoduje, że osoba reaguje po spożyciu glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, głównie w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Objawy są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować problemy żołądkowo-jelitowe, bóle stawów, zmęczenie, a nawet depresję. Te same objawy są związane z celiakią, dlatego ważne jest, aby postawić prawidłową diagnozę.

Pierwszy krok w kierunku diagnozy

Zdaniem ekspertów, nadwrażliwość na gluten powinna być diagnozowana dopiero po wykluczeniu alergii na pszenicę, celiakii i ataksji glutenowej, za pomocą badań krwi i innych, które mogą wskazać te rozpoznane zaburzenia. Po drugie, diagnoza powinna obejmować badanie na obecność przeciwciał AGA we krwi, chociaż nie zawsze są one obecne. Po trzecie, powinna nastąpić poprawa objawów na diecie bezglutenowej.

Nietolerancja glutenu – prawdziwy stan

Chociaż naukowcy poszukują biomarkerów, które definitywnie diagnozują nietolerancję glutenu, nie opracowali jeszcze konkretnego testu. Mimo to nietolerancja glutenu została uznana za prawdziwy stan, po wielu latach ignorowania przez środowisko medyczne. W rzeczywistości wrażliwość na gluten ma swoją własną kategorię na liście zaburzeń związanych z glutenem, stworzonej niedawno przez grupę międzynarodowych ekspertów od celiakii.

Naukowcy z Centrum Badań i Leczenia Celiakii odkryli również, że sama wrażliwość na gluten jest stanem odrębnym od celiakii, z własną reakcją jelit na gluten. Chociaż pacjenci nadwrażliwi na gluten mają biegunkę, bóle brzucha i inne objawy cierpiących na celiakię, to nie mają zapalenia jelit, spłaszczenia kosmków wchłaniających lub długotrwałego uszkodzenia jelita cienkiego, które charakteryzuje nieleczona celiakia.

Wrażliwość na gluten a celiakia

Naukowcy odkryli różnice między celiakią a wrażliwością na gluten w przepuszczalności jelitowej i genach regulujących odpowiedź immunologiczną w jelitach. Przepuszczalność jelitowa to zdolność warstwy śluzowej przewodu pokarmowego do zapobiegania przenikaniu bakterii, antygenów i niestrawionych białek pokarmowych przez barierę żołądkowo-jelitową. Ci, którzy mają celiakię, często mają wysoki stopień przepuszczalności, czasami nazywany nieszczelnym jelitem, ale badanie wykazało, że tak nie było w przypadku osób wrażliwych na gluten.

Obecnie jedynym sposobem leczenia nietolerancji glutenu jest dieta bezglutenowa, która wyklucza wszelką pszenicę, jęczmień, żyto i owies zanieczyszczony krzyżowo.

Według centrum celiakii około 6% populacji USA, czyli około 18 milionów ludzi, ma nadwrażliwość na gluten, w porównaniu do 1% osób cierpiących na celiakię.

Bezglutenowa Narzeczona