Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową (Taroz)

Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową (Taroz)

Zapiekanki ziemniaczane można robić na dziesiątki sposobów. Praktycznie wszystko smacznie łączy się z ziemniaczanym puree. My postawiliśmy na dość niecodzienną mieszankę. Znacie 'Taroz’? Nazwa ta, to nic innego jak Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową 🙂 Naprawdę przepyszna kompozycja! Zapraszam do sprawdzania przepisu.

Składniki:

  • Ser Parmezan tarty – 100g
  • Ziemniaki – około 1kg
  • Fasolka szparagowa zielona, mrożona – 700g
  • Cebula – około 200g
  • Oliwa z oliwek – 50ml
  • Sól – 4 szczypty
  • Pieprz czarny 4 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
  2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  3. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę.
  5. Ziemniaki wraz z fasolką rozgnieć przy użyciu tłuczka. Dodaj połowę startego sera, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wymieszaj.
  6. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
  7. Gotowe danie przełóż na talerz.

Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową (Taroz)

Tak o to powstało super smaczne i szybkie danie 🙂
Oczywiście wszelkie przyprawy można dawać wedle własnego uznania. My, z racji rygorystycznego podejścia do glutenu, często pozostajemy przy soli, pieprzu, czy mieszance uniwersalnej 🙂
Zapraszam po więcej przepisów bezglutenowych!

Smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona