Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową (Taroz)

Zapiekanki ziemniaczane można robić na dziesiątki sposobów. Praktycznie wszystko smacznie łączy się z ziemniaczanym puree. My postawiliśmy na dość niecodzienną mieszankę. Znacie 'Taroz’? Nazwa ta, to nic innego jak Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową 🙂 Naprawdę przepyszna kompozycja! Zapraszam do sprawdzania przepisu.
Składniki:
- Ser Parmezan tarty – 100g
- Ziemniaki – około 1kg
- Fasolka szparagowa zielona, mrożona – 700g
- Cebula – około 200g
- Oliwa z oliwek – 50ml
- Sól – 4 szczypty
- Pieprz czarny 4 szczypty
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
- Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę.
- Ziemniaki wraz z fasolką rozgnieć przy użyciu tłuczka. Dodaj połowę startego sera, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wymieszaj.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Zapiekanka ziemniaczana z serem i fasolką szparagową (Taroz)
Tak o to powstało super smaczne i szybkie danie 🙂
Oczywiście wszelkie przyprawy można dawać wedle własnego uznania. My, z racji rygorystycznego podejścia do glutenu, często pozostajemy przy soli, pieprzu, czy mieszance uniwersalnej 🙂
Zapraszam po więcej przepisów bezglutenowych!
Smacznego!
Bezglutenowa Narzeczona
You must be logged in to post a comment.